han Zo zahraničia

Nemci hlásia, že OPRAVOVŇA zbraní použitých na Ukrajine už beží: Nachádza sa v našom meste!

Nové údržbové stredisko pre servis a opravu zbraní použitých na Ukrajine pri slovenskom meste Michalovce začalo svoju prevádzku.

Ilustračný obrázok k článku Nemci hlásia, že OPRAVOVŇA zbraní použitých na Ukrajine už beží: Nachádza sa v našom meste!
Zdroj: TASR/AP

Oznámil to nemecký brigádny generál Christian Freuding počas návštevy Slovenska. TASR o tom informuje na základe pondelkovej správy agentúry DPA.

Neďaleko Michaloviec

Stredisko pre servis a opravu zbraní vzniklo neďaleko Michaloviec na základe medzivládnej dohody a generál Freuding ju označil za „dôležitý prínos“ Nemecka na podporu ukrajinských ozbrojených síl.

„Môžeme tým prispieť k tomu, že nami odovzdané a úspešne nasadené zbrojné systémy budú aj naďalej pripravené na použitie,“ uviedol Freuding, ktorý je od nedele na návšteve Slovenska.

„Je to tiež príklad dobrej a partnerskej spolupráce medzi Slovenskom a Nemeckom,“ dodal.

Čo sa tam opravuje?

Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová v novembri oznámila, že Nemecko zriadi na Slovensku údržbové stredisko pre servis a opravu zbraní použitých na Ukrajine.

Výrobca obrnených vozidiel KMW tam už opravuje poškodenú alebo opotrebovanú techniku z ukrajinskéjo bojiska, vrátane samohybných húfnic PhZ 2000, píše DPA.

Výber z aktuálnych tém:

Nemecko doteraz Ukrajine poskytlo 14 húfnic PhZ 2000, päť salvových raketometov MARS II a 30 samohybných protilietadlových systémov Gepard, dodáva DPA.

Hlavne húfnic a diel sa v dôsledku intenzívnej paľby výrazne opotrebúvajú. Priamo na frontovej línii však nie je možné zabezpečiť ich dostatočnú údržbu.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM