Rastislav Búgel Zo Slovenska

Nečakaná RANA pre milovníkov lietadiel: Medzinárodné letecké dni SIAF sú ZRUŠENÉ!

Medzinárodné letecké dni SIAF sa tento rok konať nebudú. Čo sa stalo?

Ilustračný obrázok k článku Nečakaná RANA pre milovníkov lietadiel: Medzinárodné letecké dni SIAF sú ZRUŠENÉ!
48
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Ministerstvo obrany (MO) SR sa tento rok nezapojí do Medzinárodných leteckých dní SIAF. Zdôvodnilo to krížiacimi sa termínmi s centrálnymi oslavami 80. výročia Slovenského národného povstania. Poukazuje tiež na odporúčanie Vzdušných síl Ozbrojených síl SR, podľa ktorého je z pohľadu vysokej nákladovosti a požiadaviek na logistiku predvádzanie vojenských spôsobilostí na leteckých dňoch technicky nerealizovateľné.

Hovoria o klesajúcom záujme

„Rezort obrany informoval vedenie SIAF-u o rozhodnutí neparticipovať na organizácii leteckých dní v januári tohto roku. Medzi oboma stranami nedošlo k uzatvoreniu vykonávacej zmluvy, tá môže byť uzatvorená na základe platnej rámcovej zmluvy medzi MO SR a SIAF-om, avšak rezort obrany sa pre vyššie uvedené dôvody rozhodol k spolupráci nepristúpiť,“ vysvetlil rezort.

Ministerstvo argumentuje aj poklesom návštevnosti leteckých dní počas uplynulých dvoch rokov, keď sa konali na leteckej základni Malacky-Kuchyňa. „V porovnaní s leteckými dňami organizovanými na letisku Sliač klesla až o dvojnásobok, a to približne zo 120 000 na 60 000,“ upozornilo.

V budúcnosti má rezort záujem organizovať vojenskú prehliadku s komplexným záberom na prezentované spôsobilosti tak, aby si na svoje prišli všetci milovníci vojenstva so záujmom o leteckú, ako aj pozemnú techniku.

Medzinárodné letecké dni SIAF sa mali uskutočniť na leteckej základni Malacky-Kuchyňa 31. augusta a 1. septembra. Všetko je napokon inak.

Podujatie je ZRUŠENÉ

„Slovenská letecká agentúra, ako hlavný organizátor Medzinárodných leteckých dní SIAF obdržala dňa 28. mája 2024 cestou veliteľa Vzdušných síl OS SR informáciu z kancelárie ministra obrany SR, že tohtoročné Medzinárodné letecké dni SIAF 2024 sa rušia,“ potvrdili smutné správy organizátori.

Vzdušné sily OS SR mali podľa oficiálnej stránky SIAF zaslať všetkým potvrdeným účastníkom list o zrušení aktuálneho ročníka.

„Dňa 31. mája 2024 sme si vyžiadali z Ministerstva obrany SR dôvod a oficiálne stanovisko. Po jeho doručení Vás budeme podrobne informovať,“ dodávajú.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež:

Siaf OBRAZOM: Na letisku v Kuchyni sa stretli milovníci lietajúcich strojov
48
Galéria
Zdroj: TASR/Daniel Veselský
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM