Rôzne

Nákupná horúčka! Slovákov vyhnal lockdown za hranice, peniaze míňajú u susedov

Občania Slovenskej republiky po štvrtkovom zavedení núdzového stavu a zákazu vychádzania chodia čoraz viac nakupovať do nákupných centier v Maďarsku ležiacich v blízkosti hraníc.

Ilustračný obrázok k článku Nákupná horúčka! Slovákov vyhnal lockdown za hranice, peniaze míňajú u susedov
Zdroj: TASR/AP

O nákupnej horúčke Slovákov u našich južných susedov informovala v nedeľu maďarská komerčná televízna stanica RTL, ktorá pripomenula, že na Slovensku sú otvorené iba obchody s potravinami a s najnutnejším tovarom.

Pohodlne cez hranice

Vianočné nákupy si mnoho ľudí z obcí a miest pri maďarských hraniciach vybavuje v Maďarsku, kde sú všetky obchody otvorené. Lákadlom sú i vianočné trhy v Budapešti.

Na hraniciach zatiaľ nie sú žiadne kontroly, zaznelo v televízii, ktorá konštatovala, že občania SR už tak nechodia nakupovať do Maďarska, napríklad do Győru vzdialeného od hraníc iba 13 kilometrov, len z dôvodu priaznivého kurzu eura voči forintu.

Naši južní susedia lákajú aj východniarov, keďže nedávno bola otvorená diaľnica až do Miskolca. Košičania a ľudia z okolia sa tak pohodlne dopravia za nákupmi aj tam.

Dokončený úsek, ktorý až do konca tohto roka bude možné využiť aj bez zakúpenia maďarskej diaľničnej známky, sa od hraničného prechodu v Milhosti plynule napája na našu rýchlocestu R4 až do košickej mestskej časti Šebastovce.

Varovali

Iniciatíva slovenských maloobchodníkov (ISKM) v reakcii na vládou schválený lockdown vo štvrtok upozornila práve na túto skutočnosť.

„Neobmedzením cestovania spôsobíme výlety na vianočné nákupy do zahraničia a cielene zlikvidujeme maloobchod, ktorý nemusí mať vzhľadom na situáciu a obracanie každého eura obzvlášť v nákladom predvianočnom období na úhradu miezd zamestnancov,“ uviedol Daniel Krakovský, predseda ISKM.

Ilustračné foto, TASR

Súvisiace články

Zdroj: TASR/Pavol Zachar
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM