Náhrada zemiakov, ktorá pomáha pri CHUDNUTÍ? TOTO je zdravšia a menej kalorická príloha
Prílohu v podobe zemiakov môžete nahradiť niečím, čo vyzerá podobne, chutí rovnako výborne, no ide o zdravšiu a menej kalorickú alternatívu.
Reč je o karfiolovom pyré, ktoré predstavuje vynikajúcu prílohu k rôznym pokrmom a môžem mať vplyv nielen na samotnú chuť pripraveného jedla, ale aj na zdravie a hmotnosť členov rodiny.
Množstvo benefitov
Ako informuje server Onet.pl, karfiolové pyré je bohatým zdrojom draslíka, vápnika a vlákniny. Obsahuje množstvo živín vrátane antioxidantov, vitamínov C, E, A a glukozinolátov, ktoré môžu prispieť k zníženiu rizika rakoviny.
Jeho pravidelná konzumácia môže tiež znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení a podporiť organizmus v boji proti ateroskleróze a hypertenzii.
Ide zároveň o nízkokalorickú prílohu, samozrejme za predpokladu, že je správne pripravená. Je teda vhodná a využívaná pri chudnutí alebo pri udržiavaní telesnej hmotnosti.
Odborníci jedným dychom ale dodávajú, že aj keď je karfiol bohatý na živiny, niektorí by k nemu mali pristupovať opatrne. Ľudia so sklonom k plynatosti, žlčníkovým kameňom či zníženej funkcii štítnej žľazy by sa mali o častejšej konzumácii karfiolu poradiť so svojím lekárom.
Ako ho pripraviť?
Ak medzi nich ale nepatrite, môže sa vám hodiť nasledujúci návod, ako si pripraviť pyré z pečeného karfiolu, ktoré bude nízkokalorické, zdravé, ale zároveň aj chutné. Recept je veľmi jednoduchý.
Rúru si predhrejete na 170 stupňov Celzia. Karfiol rozdelíte na ružičky, pokvapkáte olejom a upečiete do mäkka. Následne vymiešate s maslom, mliekom a dochutíte.
Foto: ilustračné