Rôzne

Nadpriemerne teplé počasie vystriedajú SNEHOVÉ vločky! Kedy sa vráti ZIMA?

Počas nadchádzajúceho týždňa nás čaká pestrý charakter počasia.

Ilustračný obrázok k článku Nadpriemerne teplé počasie vystriedajú SNEHOVÉ vločky! Kedy sa vráti ZIMA?
Zdroj: TASR/AP

Začiatok týždňa bude aj naďalej pod vplyvom rozsiahlej tlakovej výše, ktorej stred sa aktuálne nachádza priamo nad naším územím. Tento stred tlakovej výše sa postupne presunie nad Čierne more a východné Stredomorie, informuje portál iMeteo.sk.

Teploty pôjdu až k +20 °C

Práve tento presun tlakovej výše prinesie do našej oblasti ešte teplejšie počasie ako máme na Slovensku doteraz. Maximálne denné teploty sa budú v pondelok pohybovať od +9 do +15 °C.

V stredu, kedy by mal príliv teplého vzduchu do našej oblasti vrcholiť sa teploty dostanú na +13 až +20 °C, čo je výrazne nad hranicou dlhodobého teplotného normálu. Ojedinele by pritom teploty mohli aj prekonať hranicu +20 °C.

„Teplota sa tak bude v strede týždňa blížiť k 20 stupňom C, výnimočne môže byť aj trochu viac, a vplyvom silného južného vetra a fohnového efektu bude prechodne teplo aj na severe,“ uviedol SHMÚ na sociálnej sieti.

Zároveň ústav dodal, že teplejšie počasie nepotrvá dlho a v druhej polovici budúceho týždňa sa postupne ochladí. „Opäť pôjde o vzduchovú hmotu, ktorá bude pokrývať veľkú časť Európy a bude určovať charakter počasia minimálne do konca budúceho týždňa,“ uzavreli meteorológovia.

Návrat zimy

Súčasne sa v tejto oblasti nízkeho tlaku vzduchu prehĺbi nad Britskými ostrovmi ďalšia tlaková níž, ktorá bude postupovať priamo nad naše územie.

Táto níž spôsobí, že v západnej Európe bude vo štvrtok úradovať veľmi silný vietor. Na našom území vietor zosilnie len čiastočne, ale čo tlaková níž prinesie predovšetkým je vlna dažďa a ochladenia.

„Druhá polovica týždňa tak prinesie skôr oblačné až zamračené počasie s dažďom a teploty sa prepadnú pod hranicu +10 °C. Maximálne teploty by sa počas budúceho víkendu mali pohybovať len od +4 do +11 °C a vplyvom ochladenia sa na sever Slovenska opäť vráti sneženie,“ dodáva iMeteo.sk.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM