Rôzne

Nad Európu mieri víchrica, zasiahne aj Slovensko! KEDY a KDE dorazí?

Na niektorých miestach má byť poriadne veterno. Pozrite sa, na ktorých miestach začne platiť výstraha a kedy vietor udrie v najväčšej sile.

Ilustračný obrázok k článku Nad Európu mieri víchrica, zasiahne aj Slovensko! KEDY a KDE dorazí?
Zdroj: TASR/Martin Palkovič

Nad Európu mieri prvá víchrica s menom Ignatz. Búrka môže spôsobiť aj materiálne škody, informuje o tom portál iMeteo.sk na svojom webe. Ten však neobíde ani strednú Európu a to vrátane Slovenska. Čo nám hrozí?

Už v stredu

V stredu (20. 10.) od 21.00 h bude veterno najmä na horách. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe vydal výstrahu prvého stupňa pred vetrom na horách v niektorých okresoch Banskobystrického, Prešovského a Žilinského kraja.

Výstraha platí pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Kežmarok, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo. Ružomberok, Tvrdošín a Žilina.

V týchto okresoch sa podľa meteorológov na horách v polohách nad 1500 metrov miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 75 kilometrov za hodinu a v nárazoch rýchlosť 110 až 125 kilometrov za hodinu.

„Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ tvrdia meteorológovia.

Vietor ešte zosilnie

Silný vietor pocítime najmä v štvrtok (21.10). „Vietor začne naberať na sile vo štvrtok ráno, kedy sa súčasne južný vietor začne stáčať na severozápadný. Na horách už bude vietor dosahovať silu víchrice. V nižších polohách sa nárazy vetra budú pohybovať do 60 km/h,“ informuje o tom ďalej iMeteo.sk.

Ako ďalej informuje ďalej na svojom webe, najnebezpečnejšia situácia sa na našom území črtá vo štvrtok na poludnie, kedy v Podunajskej nížine zosilnie južný vietor, ktorý by mohol dosahovať nárazy až okolo 80 km/h, čo už môže páchať škody. Výstraha platí do 10.00 h.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM