TOS Lifestyle

Na vzostupe je rakovina PENISU: KTORÍ muži sú najviac ohrození? Riešenie je často DRASTICKÉ

Podľa najnovších výskumov sa počet prípadov rakoviny penisu zvyšuje po celom svete.

Ilustračný obrázok k článku Na vzostupe je rakovina PENISU: KTORÍ muži sú najviac ohrození? Riešenie je často DRASTICKÉ
Zdroj: Unsplash.com

V roku 2018 vyhľadal Brazílčan lekársku pomoc po tom, čo si na penise našiel bradavicu. „Začal som navštevovať rôzne kliniky, aby som zistil, čo to je, ale všetci mi povedali, že je to spôsobené prebytočnou kožou a predpísali mi lieky,“ cituje server BBC 63-ročného muža.

Napriek liekom bradavica naďalej rástla, začalo to mať negatívny vplyv na jeho sexuálny život aj manželstvo. Až v roku 2023 sa dozvedel skutočnú diagnózu, ktoré znela rakovina penisu. Museli mu amputovať jeho časť.

„Cítil som sa, akoby mi odsekli hlavu,“ spomína.

Stúpa jej výskyt

Rakovina penisu je podľa BBC zriedkavá, ale jej výskyt aj úmrtnosť po celom svete stúpa. Podľa najnovších štúdií má práve Brazília jednu z najvyšších mier výskytu, a to 2,1 na 100 000 mužov.

Podľa brazílskeho ministerstva zdravotníctva bolo v rokoch 2012 až 2022 zaznamenaných 21 000 prípadov, z toho došlo v štyroch tisíckach prípadov k úmrtiu a lekári zrealizovali vyše 6 500 amputácií.

Príznaky

„Príznaky rakoviny penisu sa často začínajú bolesťou pohlavného orgánu a silne zapáchajúcim výtokom. U niektorých ľudí sa objavuje aj krvácanie a zmeny farby penisu,“ tlmočí slová odborníkov BBC s tým, že pri včasnom odhalení existuje vysoká šanca na uzdravenie. No ak sa to včas nepodchytí, môže byť potrebná čiastočná alebo úplná amputácia penisu a prípadne aj ďalších pohlavných orgánov.

Kto je najviac ohrozený?

Podľa odborníka z Brazílskej urologickej spoločnosti je jedným z hlavných rizikových faktorov pretrvávajúca infekcia ľudským papilomavírusom, ktorý sa môže prenášať pohlavným stykom a v niektorých prípadoch môže viesť k vzniku rakoviny vrátane rakoviny úst a penisu.

Podľa webovej stránky britskej Národnej zdravotnej služby môže riziko vzniku rakoviny penisu zvýšiť aj fajčenie.

Pravdepodobnosť ochorenia je tiež vyššia u mužov, ktorí majú problém s odťahovaním predkožky, aby si udržali pohlavný orgán čistý.

Riziko sa dá znížiť

Nielen v Brazílii, podľa najnovších výskumov sa počet prípadov rakoviny penisu zvyšuje na celom svete. Odborníci to sčasti pripisujú starnutiu populácie. Najvyšší výskyt ochorenia je zaznamenaný u mužov vo veku 60 rokov.

Aj keď je rakovina penisu zriedkavé ochorenie, muži by podľa špecialistov mali brať do úvahy fakt, že existuje a že riziko sa dá výrazne znížiť.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM