Rôzne

Na vianočnom stole bude drahší aj zemiakový šalát či kapustnica. O koľko stúpnu ceny surovín?

Počas tohtoročných vianočných sviatkov budú mať Slováci drahší aj tradičný zemiakový šalát, kapustnicu či vianočné koláče.

Ilustračný obrázok k článku Na vianočnom stole bude drahší aj zemiakový šalát či kapustnica. O koľko stúpnu ceny surovín?
Zdroj: pixabay.com

Uviedla to Jana Glasová, analytička 365.bank. „Tento rok si priplatíme aj za tradičný zemiakový šalát. Cena zemiakov medziročne vzrástla o 37 % a vajíčka sú drahšie o 42 %. Majonéza a sterilizované uhorky a hrášok vychádzajú o 20 až 26 % viac ako pred minuloročnými sviatkami,“ spresnila.

„Ceny kaprov síce zo štatistík nepoznáme, ale drahšie ako pred rokom nás vychádza aj rybacie filé a mrazené ryby, a to o 15 %,“ poznamenala.

Podľa jej informácií budú Slováci tento rok na vianočný stôl drahšie pripravovať aj kapustnicu. „Zvýšila sa totiž cena klobásy o 27 %, bravčového mäsa o minimálne 25 % a aj kvasenej kapusty o 18 %,“ doplnila.

Tieto Vianoce nás vyjdú drahšie aj koláče na štedrovečernom stole. Rastlinný olej aj kryštálový cukor vychádza drahšie o asi 70 %, pšeničná múka a margarín o 60 %.

„Za práškový cukor si priplatíme takmer 50 % a o viac než 40 % drahšie sú vajcia, maslo aj mlieko. Približne 30-percentný cenový rast zaznamenali kypriaci prášok do pečiva, kvasnice aj lístkové cesto. O 12 až 20 % sa zvýšili aj ceny džemu a medu,“ dodala Glasová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM