Správy Zo zahraničia

Na Ukrajine sa začali referendá o pripojení k Rusku: S urnou sa chodí od domu k domu

Podľa pozorovateľov je nepravdepodobné, že uponáhľané hlasovanie v oblastiach bojových operácií by mohlo byť úspešné a spravodlivé.

Ilustračný obrázok k článku Na Ukrajine sa začali referendá o pripojení k Rusku: S urnou sa chodí od domu k domu
Zdroj: TASR/AP

V štyroch regiónoch, ktoré na Ukrajine okupujú ruské sily, sa v piatok o 7.00 h SELČ začali referendá o ich pripojení k Rusku, informuje agentúra AFP. Prebiehať budú päť dní až do utorka 27. septembra. Konajú sa v samozvaných republikách na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej a v okupovaných častiach Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. TASR informuje podľa správy televízie CNN.

Neaktuálne databázy voličov

Podľa pozorovateľov je nepravdepodobné, že uponáhľané hlasovanie v oblastiach bojových operácií by mohlo byť úspešné a spravodlivé. Navyše kvôli rozsiahlemu vnútornému presídleniu od začiatku vojny sú databázy voličov neaktuálne. Napríklad z Chersonskej oblasti odišla od začiatku ruskej invázie zhruba polovica obyvateľov, tvrdia ukrajinské úrady.

Referendá odsúdila Ukrajina aj jej západní spojenci a označili ich za „nelegitímne“ a „podvodné“. Európska únia ich výsledky neuzná a zároveň naznačila, že voči Rusku pripravuje nový balík sankcií.

Rozdiely v otázkach

V Doneckej oblasti je referendová otázka kladená výlučne v ruštine, približuje CNN, pretože tamojší proruskí predstavitelia ju nazývajú „štátnym jazykom“. Otázka sa tiež líši podľa konkrétnej oblasti. Napríklad v Doneckej oblasti znie : „Ste za pripojenie DĽR (Doneckej ľudovej republiky) k Ruskej federácii na základe práv subjektu Ruskej federácie?“ Rovnaké to bude aj v samozvanej Luhanskej ľudovej republike.

V okupovaných častiach Chersonskej oblasti otázka znie: „Ste za odtrhnutie Chersonskej oblasti od štátu Ukrajina, vytvorenie samostatného štátu z Chersonskej oblasti a jeho pripojenie k Ruskej federácii, ako subjektu Ruskej federácie?“ Marina Zacharovová, členka tamojšej volebnej komisie, odhaduje účasť na 750.000 voličov.

V okupovaných častiach Záporožskej oblasti je podobná otázka v ruštine aj ukrajinčine.

Lákajú hlasovať

Ústredná volebná komisia v Rusku uviedla, že sa bude podieľať na monitorovaní referend vo všetkých štyroch oblastiach. Ruské médiá informujú, že hlasovať vo volebných miestnostiach sa bude len 27. septembra. Dovtedy sa má z bezpečnostných dôvodov hlasovať na úrovni menších spoločenstiev, ako aj priamo v príbytkoch, kam budú chodiť zriadenci s volebnými urnami.

Luhanská volebná komisia napríklad v jednom propagačnom videu uvádza: „Môžete hlasovať priamo z domu! Od 23. do 27. septembra môžete hlasovať doma.“

Prilákať ľudí k hlasovaniu sa snažia aj ruské úrady. Ruská tlačová agentúra RIA Novosti napríklad zverejnila plagát, ktorý voličom v Luhansku oznamuje, že „Rusko je budúcnosť“.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM