ELA Zo zahraničia

Na tomto VIDEU sa bavia najmä Ukrajinci: Putin v štátnej televízii podal "DEMISIU"

Ruský štátny mediálny holding VGTRK sa v pondelok 7. októbra, v deň narodenín Vladimira Putina, stal terčom rozsiahleho kybernetického útoku, za ktorým podľa zdroja z ukrajinskej vlády stáli ukrajinskí hekeri.

Ilustračný obrázok k článku Na tomto VIDEU sa bavia najmä Ukrajinci: Putin v štátnej televízii podal "DEMISIU"
Zdroj: TASR/AP

Webová stránka spoločnosti VGTRK (Celoruská štátna televízna a rozhlasová spoločnosť) sa v pondelok dopoludnia nenačítavala a 24-hodinový spravodajský kanál Rossija-24 nebol dostupný online.

Darček pre Putina od hekerov

„Náš štátny mediálny holding… bol terčom bezprecedentného hekerského útoku na jeho digitálnu infraštruktúru,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Zdroj z ukrajinskej vlády tvrdí, že za incident v deň narodenín ruského prezidenta Vladimira Putina sú zodpovední ukrajinskí hekeri. „Ukrajinskí hekeri ‚zablahoželali‘ Putinovi k jeho narodeninám tým, že uskutočnili rozsiahly útok na spoločnosť VGTRK,“ povedal zdroj agentúre Reuters pod podmienkou anonymity. Agentúra to nedokázala overiť z nezávislého zdroja.

Spravodajský web Gazeta.ru s odvolaním sa na nemenovaný zdroj uvádza, že hekeri zo serverov „vymazali všetko vrátane záloh“ a náprava si vyžiada dlhší čas.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí označila útok za súčasť „hybridnej vojny“, ale neuviedla, kto je zaň zodpovedný.

V štátnej televízii „rezignoval“

Útokom Ukrajiny na Putinove milované médiá to neskončilo. Rusi neverili vlastným ušiam a ostali v úžase, keď ich drahý „cár“, ako ho zvyknú niektorý volať, nečakane oznámil svoju rezignáciu v priamom prenose v krymskej štátnej televízii.

„Dnes oslavujem svoje posledné narodeniny ako vaša hlava štátu. Viem, že chápete, ako sa situácia mení. Ukrajinská armáda pokračuje v ničivých útokoch a ničí ruské ozbrojené sily – proces, ktorý bude stále silnejší.“

Ako sa vzápätí ukázalo, v krátkom vysielaní generovanom umelou inteligenciou sa objavil falošný Putin oznamujúci svoju rezignáciu a vyzýva ľudí, aby pomohli ukrajinskej armáde oslobodiť polostrov Krym a ďalšie okupované oblasti. Informovali o tom viaceré médiá, napríklad Politico.eu.

Ako ďalej povedal falošný ruský prezident, "už vám nie som schopný zaručiť bezpečnosť a stabilitu. Preto vás žiadam, aby ste sa nebránili zmenám. Ukrajinská armáda získa späť svoje územie a vy by ste jej mali pomôcť. Mali by ste im poskytnúť všetky informácie, ktoré pomôžu čo najrýchlejšie dosiahnuť jej vojenské ciele a oslobodiť jej územie od okupácie. Spoločne môžeme byť svedkami úsvitu novej budúcnosti, v ktorej sa dosiahne spravodlivosť.“

Predbiehali sa v gratulácii

Ruskí regionálni politici sa niekoľko dní predbiehali v tom, kto originálnejším spôsobom zagratuluje prezidentovi Vladimirovi Putinovi k jeho 72. narodeninám. Medzi prvými, kto svoje blahoželanie po polnoci zverejnil na komunikačnej platforme Telegram, bol ruský ultranacionalis­tický ideológ Alexandr Dugin. Jeho vinš mal podobu zvolania: „Bože, ochraňuj cára!“, čo je citát z hymny ruského impéria.

Dugin (62) dlhodobo obhajuje zjednotenie ruskojazyčných území do ríše, do ktorej chce zaradiť aj Ukrajinu, píše Reuters. Čečenský líder Ramzan Kadyrov, ktorý sa označuje za „Putinovho pešiaka“, v pondelok prostredníctvom statusu na Telegrame tiež svojim sledovateľom pripomenul, že „dnes, priatelia, sú narodeniny nášho vodcu“. Dodal, že „toto je významný deň pre celú našu vlasť.“

Putinovi gratuloval už aj Alexandr Lukašenko, Západom neuznaný prezident Bieloruska, z ktorého územia ruská armáda vo februári 2022 tiež podnikla útok na Ukrajinu.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM