Aktualizované han Zo Slovenska

Na svete je NÁVRH nového COVID automatu: Tešiť sa môžu hlavne zaočkovaní! Čo sa má zmeniť?

Po dlhých týždňoch riadenia sa podľa COVID automatu príde ku zmene. Ministerstvo zdravotníctva totiž pripravilo nový spôsob ako sa budú určovať opatrenia v okresoch.

Ilustračný obrázok k článku Na svete je NÁVRH nového COVID automatu: Tešiť sa môžu hlavne zaočkovaní! Čo sa má zmeniť?
Zdroj: www.pixabay.com

Nový automat bude vychádzať z aktuálnej epidemiologickej situácie. Ako uvádza portál tvnoviny.sk, ide o tretiu aktualizáciu tzv. mapy Slovenska. Podľa slov šéfa Inštitútu zdravotných analýz Mateja Mišíka vylepšený automat je nastavený na delta variant.

Celý materiál ešte musí schváliť vláda, no ako tvrdí Mišík, v koalícii panuje zhoda.

„Dôležité je to, že prihliadame na stav očkovanosti a nebudeme zavádzať celoslovenské opatrenia. Podľa súčasného stavu zaočkovanosti v hlavne v rizikovej vekovej kategórii 50 plus si myslím, že sú niektoré okresy na Slovensku, ktoré nikdy nevyjdú zo zelenej farby,“ povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Prevádzky by sa mali sami rozhodovať, či budú púšťať iba zaočkovaných, testovaných a ľudí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Minister avizoval tiež aplikáciu, ktorá umožní obchodníkom bezpečne kontrolovať covid pasy.

Hlavná zmena

Tou je, že opatrenia nebudú ovplyvnené len počtom nakazených či hospitalizovaných, ale aj mierou zaočkovanosti v danom okrese. K slovu sa dostanú aj samotní majitelia prevádzok. Tí budú mať na výber z troch režimov. Pre každý však budú platiť iné opatrenia.

Tri režimy

  • pustia len plne zoačkované osoby
  • pustia skupinu zloženú zo zaočkovaných, otestovaných a prekonaných covid
  • vyberú si možnosť nezohľadňovať covid pas vôbec.

Prevedenie v praxi

„Skupina plnezaočkovaných nebude mať v prevádzkach takmer žiadne obmedzenia. Na hromadné podujatia budú môcť chodiť bez limitu až do najhoršej čiernej fázy. Ak si majiteľ reštaurácie vyberie druhý režim, teda pustí ľudí, ktorí sú zaočkovaní, prekonaní alebo otestovaní na COVID-19, bude mať trochu prísnejšie podmienky. Ak sa prevádzkar rozhodne púšťať dnu ľudí bez ohľadu na ich status a nebude si pýtať covid pas ani negatívny test, musí rátať s prísnymi obmedzeniami a v prevádzke budú potrebné odstupy a obmedzený počet návštevníkov,“ informuje portál TV Markíza.

Prevádzkar či majiteľ si bude môcť vybrať aj kombináciu režimov. Napríklad, dopoludnia pustí len plne zaočkovaných, popoludní zase testovaných. V tom prípade musí byť zverejnený oznam na viditeľnom mieste, aký režim v danom čase platí. „COVID preukazy musí kontrolovať pri vstupe,“ píšu tvnoviny.sk

Ďalšie aktuálne témy

Nové sfarbenie

Po aktualizácii bude mať COVID automat len päť farieb, čiže o dve menej ako bolo doteraz. Pôjde o zelenú (monitoring), oranžovú (ostražitosť), červenú, bordovú a čiernu. Dôležité bude, že farba v okrese bude ovplyvnená počtom ľudí nad 50 rokov, ktorí sú zaočkovaní. „Ak má okres viac ako 65 percent zaočkovaných ľudí nad 50 rokov, môže sa posunúť o stupeň nižšie, teda do lepšej fázy. Ak bude mať okres 75 percent zaočkovaných ľudí nad 50 rokov a má vysoký počet infikovaných, môže sa posunúť o dva stupne nižšie do COVID automatu a opatrenia budú menej prísne,“ uvádza sa v novom návrhu.

Už nebude čierna

Medzi okresy s najvyššou mierou zaočkovaných ľudí nad 50 percent patria Bratislava, Dunajská Streda, Senec, Pezinok, Trnava, Šaľa, Galanta, Žilina, Komárno, Trenčín, Prešov, Dolný Kubín, Sabinov, Skalica, Myjava, Piešťany, Banská Bystrica, Námestovo.

Podľa aktuálnych čísel je už takmer jasné, že Bratislava by sa už nemala dostať do čiernej fázy.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM