Správy Zo Slovenska

Na Slovensku pribúdajú MIGRANTI: Na cestu do Nemecka v blízkosti hraníc čakajú stovky ľudí

Stanové mestečko vzniklo v Kútoch, keďže ide o dopravný uzol, ktorým sa vedia migranti dostať do Česka a následne do Nemecka.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku pribúdajú MIGRANTI: Na cestu do Nemecka v blízkosti hraníc čakajú stovky ľudí
Zdroj: TASR/Vladimír Benko

Stanový tábor v Kútoch v súčasnosti tvorí centrum pre približne 200 nelegálnych migrantov. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR. Ako doplnilo ministerstvo, počty sa menia veľmi rýchlo.

Krátka zastávka

Prichádzajúcimi alebo skôr prechádzajúcimi osobami je stanový tábor vnímaný len ako krátka zastávka na ceste do západnej Európy. V priemere v stanovom mestečku zostávajú dva až tri dni,“ informovalo ministerstvo.

V súčasnosti sa pracuje aj na inštalácii kamier v okolí stanového mestečka. „Každá osoba, ktorá bola zachytená, je cudzineckou políciou lustrovaná v informačných systémoch. Doteraz nebolo zo strany nelegálnych migrantov zaznamenané žiadne protiprávne konanie. Naopak, sú vďační za poskytnutú pomoc a dokonca pomáhajú pri zabezpečovaní chodu stanového mestečka,“ doplnilo ministerstvo.

Utekajú pred vojnou

Väčšina zachytených migrantov pochádza zo Sýrie. Prekážku k zákonnému vyhosteniu tvorí vyhlásený vojnový stav v ich krajine. „Poskytnutím stravy či tepla im zabezpečíme najnutnejšie potreby, preto následne nemajú potrebu zo stanového mestečka odchádzať. Títo ľudia u nás nežiadajú o azyl. Uvedomujú si, že pokiaľ by o neho požiadali, boli by umiestnení do niektorého z centier Migračného úradu MV. Ich cieľom je dostať sa do Nemecka,“ uviedlo MV SR.

Na ceste do Nemecka

Ministerstvo ďalej informuje, že stanové mestečko vzniklo v Kútoch, keďže ide o dopravný uzol, ktorým sa vedia migranti dostať do Česka a následne do Nemecka.

„Zároveň aj zo snahy zamedziť prespávaniu migrantov na železničnej stanici. Vzdialenie sa od tejto cesty by im skomplikovalo ich plán dostať sa tam. Zároveň je to výhodnejšie z hľadiska zabezpečovania verejného poriadku, poskytovania pomoci a prehľadu o fluktuácii osôb,“ doplnilo ministerstvo.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM