Zo Slovenska

Na Slovensko priviezli prvé jednotky systému Patriot: Dočasne budú na Sliači

Systém Patriot, ktorý má chrániť vzdušný priestor, postupne prichádza na Slovensko. Má byť rozmiestnený tak, aby pokrýval čo najväčšie územie.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensko priviezli prvé jednotky systému Patriot: Dočasne budú na Sliači
Zdroj: Facebook.com/Koninklijke Landmacht

Slovensko bude chrániť raketový systém Patriot. Prvé jednotky sú už na našom území. V nedeľu 20. marca to na sociálnej sieti potvrdil minister obrany Jaroslav Naď.

„Môžem s radosťou potvrdiť, že prvé jednotky, ktoré majú na starosti rozmiestnenie systému protivzdušnej obrany Patriot postupne prichádzajú na územie Slovenskej republiky. Proces bude pokračovať aj v ďalších dňoch,“ oznámil.

Rozmiestnenie systému

Dočasne bude podľa ministra systém umiestnený na leteckej základni vzdušných síl Sliač. „Ďalšie priestory nasadenia sú aktuálne konzultované s odborníkmi na spôsobilosti systému Patriot tak, aby ochranný dáždnik pokrýval čo najväčšie územie SR, vrátane nami stanovených prioritných cieľov na ochranu,“ dodal Naď.

Posilnenie obrany

Minister obrany zopakoval, že systém Patriot nie je náhradou za starý ruský systém S-300, ale ide o ďalší prvok na obranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky.

„Systém S-300 sa však vzhľadom na jeho vek, technický stav, nedostačujúce spôsobilosti a tiež faktickú závislosť na Ruskej federácii (ktorá po je nevyprovokovanej agresii na Ukrajine pre akúkoľvek vojenskú spoluprácu absolútne neprijateľná) budeme snažiť v budúcnosti nahradiť iným systémom, ktorý by bol plne kompatibilný s našimi spojencami a zaistil by vyššiu obranyschopnosť Slovenskej republiky,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď.

Systém na žiadosť NATO poskytli Nemecko a Holandsko. Cieľom je posilnenie východného krídla Aliancie v súvislosti s vojnou na Ukrajine. V rámci posilnenej predsunutej prítomnosti (eFP) má na Slovensku pôsobiť do 2 100 vojakov členských krajín NATO.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

PATRIOT PRICHÁDZA NA SLOVENSKO 🇸🇰🤝🇩🇪🇳🇱 Môžem s radosťou potvrdiť, že prvé jednotky, ktoré majú na starosti...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO on Sunday, March 20, 2022

🇳🇱🇩🇪 Our Patriots are definitely going to Slovakia. At the request of NATO, Germany and the Netherlands install air...

Posted by Embassy of the Netherlands in Slovakia on Sunday, March 20, 2022

Onze Patriots gaan definitief naar Slowakije. Op verzoek van @NATO plaatsen Duitsland en Nederland de...

Posted by Koninklijke Landmacht on Saturday, March 19, 2022
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM