Správy Rôzne

Na Slnku došlo k najsilnejšej erupcii: KEDY je šanca VIDIEŤ polárnu žiaru na Slovensku?

Dnes však došlo k nevídanému javu, ktorý môže priniesť efektnú polárnu žiaru aj na Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku Na Slnku došlo k najsilnejšej erupcii: KEDY je šanca VIDIEŤ polárnu žiaru na Slovensku?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Dnes došlo k najsilnejšej slnečnej erupcii v súčasnom cykle slnečnej aktivity. Táto slnečná erupcia, ktorá bola klasifikovaná ako X9.05 vyvrhla obrovské množstvo koronálnej hmoty smerom k Zemi, čo zvyšuje pravdepodobnosť geomagnetickej búrky, informuje iMeteo.sk.

Takéto javy môžu ovplyvniť komunikáciu a navigáciu, ale tiež vytvoriť podmienky pre polárnu žiaru, viditeľnú aj v nižších zemepisných šírkach.

Slnečný cyklus, ktorý trvá približne 11 rokov, teraz smeruje k svojmu maximu. V posledných mesiacoch sme mohli často pozorovať na nočnej oblohe polárne žiary, spôsobené zvýšenou slnečnou aktivitou.

„Teraz však došlo k najsilnejšej slnečnej erupcii a ak by všetko vyšlo ako má, tak by sme mohli pozorovať najsilnejšiu erupciu vôbec,“ približuje portál.

Keďže ide o najsilnejšiu erupciu, ku ktorej došlo ešte aj za ideálnych podmienok, tak na našej planéte sa aj v našich zemepisných šírkach očakáva výskyt polárnej žiary.

„Situáciu však ešte odborníci monitorujú a viac budeme vedieť v najbližších hodinách. Polárnu žiaru môžeme zo Slovenska pozorovať najskôr v noci z piatka na sobotu, no všetko to ešte bude závisieť od oblačnosti nad naším územím a v tomto zatiaľ predpovede príliš optimistické nie sú,“ približuje iMeteo.

Ilustračné foto

Polárna žiara v Bratislave, 11. mája 2024
5
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Prečítajte si aj:

Zdroj: imeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM