TOS Lifestyle

Na popularite získava čoraz viac ZLATÉ MLIEKO: Prečo sa odporúča piť každý deň?

Je ideálny do chladných dní. Prehreje telo, stimuluje imunitný systém a to zďaleka nie je všetko. Zoznámte sa s nápojom zvaným zlaté mlieko.

Ilustračný obrázok k článku Na popularite získava čoraz viac ZLATÉ MLIEKO: Prečo sa odporúča piť každý deň?
Zdroj: Pexels.com

Zlaté mlieko alebo inak nazvané kurkumové latte naberá na popularite a pre zdravotné benefity sa odporúča piť denne. V ajurvédskej a čínskej medicíne je po stáročia považované za liečivý nápoj.

Kurkuma a zázvor

Jeho hlavnými liečivými zložkami sú zázvor a kurkuma, ktorá je u nás známejšia ako prísada do kari. Zvonku koreň pripomína zázvor, no vo vnútri je žiarivo oranžový a má aj výraznú žltú farbu. Obsahuje rastlinnú látku kurkumín. Dodáva mlieku zlatý odtieň a má čistiace a liečivé vlastnosti. Čerstvý zázvor tiež posilňuje imunitný systém.

„Hlavné zložky, kurkuma a zázvor, majú vysoké protizápalové účinky,“ potvrdil pre nemecký denník Bild oslovený odborník na výživu. „Najmä kurkuma môže pomôcť pri chronických ťažkostiach. Toto korenie má pozitívny vplyv na osteoartrózu, cukrovku, roztrúsenú sklerózu aj ďalšie zápalové a autoimunitné ochorenia," ozrejmil.

Nepreháňajte to

Aj ďalší oslovený špecialista potvrdil, že z dlhodobého hľadiska má zlaté mlieko povzbudzujúce účinky na telo aj myseľ. Tiež sa verí, že má pozitívny vplyv na poruchy spánku a problémy s pečeňou.

Odporúča sa však vypiť maximálne jeden pohár denne. Kurkuma by sa mala konzumovať s mierou najmä v prípade ľudí, ktorí sú náchylní na žlčové kamene, pretože zvyšuje tok žlče.

Ako si pripraviť zlaté mlieko resp. kurkumové latte? Článok pokračuje na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM