Magazín

Na HROB mladíka chodia ženy túžiace po rodine a vydaji: Pre poveru sa necudne OBTIERAJÚ o jeho...

Victor Noir je populárny inak, ako by zrejme si želal. Mnohé ženy prichádzajú k jeho soche len s jediným cieľom.

Ilustračný obrázok k článku Na HROB mladíka chodia ženy túžiace po rodine a vydaji: Pre poveru sa necudne OBTIERAJÚ o jeho...
9
Galéria

Socha významného francúzskeho novinára z 19. storočia na parížskom cintoríne Père Lachaise stráca v niektorých oblastiach svoju charakteristickú bronzovú farbu. Umelecké stvárnenie Victora Noira je totiž iné v oblasti rozkroku a úst – v týchto miestach je socha vyleštená dohladka.

Môže za to bizarná povera. Traduje sa, že tá žena, ktorá mu pobozká ústa, vloží do rúk kvet alebo sa dotkne jeho rozkroku, tá otehotnie alebo sa vydá. Od smrti Victora Noira sa sochy dotkli tisíce nespokojných žien.

Ženy ho pre rituál ničili, postavili okolo neho plot

„Okolo sochy bol v roku 2004 postavený plot po tom, čo sa úrady začali obávať, že socha stráca svoju jemnosť. Po protestoch však bolo zábradlie zbúrané a bolo možné opäť prísť k pamätníku a dotknúť sa ho,“ opisuje Daily Mail.

Koho stvárňuje socha?

Victor Noir bol francúzsky novinár, ktorého ako 22-ročného mladíka zastrelil princ Pierre Bonaparte, bratranec francúzskeho cisára Napoleona III. Stal sa symbolom odporu ale aj plodnosti.

Mohlo by vás zaujímať:

FOTO: Victor Noir je populárny inak, ako by si želal
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM