Správy Zo zahraničia

Na Európu udrel STRACH zo zimy: Briti sa vrhli na nákup elektrických prikrývok a sviečok

Briti kupujú viac termobielizne, rukavíc a županov, aby sa doma zahriali bez zapnutého kúrenia. Menej tiež navštevujú bary a reštaurácie, čo robí vrásky prevádzkarom.

Ilustračný obrázok k článku Na Európu udrel STRACH zo zimy: Briti sa vrhli na nákup elektrických prikrývok a sviečok
Zdroj: pixabay.com

Briti sa pred zimou zásobujú elektrickými prikrývkami, sviečkami a energeticky efektívnymi kuchynskými spotrebičmi, keďže stúpajúce účty za plyn a rekordná inflácia ich nútia pripraviť sa na ťažké časy. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Ohrozené prevádzky

Prieskum trhu tento týždeň ukázal, že rast cien potravín dosiahol v septembri nový rekord 13,9 %, čo ešte prehĺbi krízu životných nákladov. Zároveň údaje britského maloobchodného konzorcia (BRC) KMPG Retail Sales odhalili, že ľudia investujú do položiek, ktoré im pomôžu ušetriť aspoň nejaké peniaze.

Pochmúrne ekonomické vyhliadky znamenajú, že spotrebitelia obmedzujú akékoľvek zbytočné výdavky, čo opäť ohrozuje firmy v oblasti pohostinstva a voľného času, ktoré sa snažia zotaviť sa z pandémie ochorenia COVID-19.

Platia dvakrát toľko

Hoci vláda sľúbila dotácie na účty za energie pre domácnosti a podniky počas nasledujúcich šiestich mesiacov, priemerná domácnosť stále platí každý mesiac za teplo a osvetlenie dvakrát toľko ako pred rokom.

Deväť z 10 ľudí v prieskume Barclaycard, ktorý sa uskutočnil od 23. do 26. septembra, uviedlo, že ich znepokojujú účty za energie v domácnostiach.

Kupujú periny aj hrnce

Spoločnosť Kantar, predajca kuchynských zariadení vrátane tzv. pomalých hrncov (slow cooker), ktoré spotrebujú menej energie, zaznamenal za štyri týždne do 4. septembra medziročný nárast dopytu o 53 %.

Aj dopyt po perinách a elektrických prikrývkach stúpol, medzimesačne o 8 %, a predaj sviečok vzrástol o 9 %. To zodpovedá trendu, ktorý eviduje sieť obchodných domov John Lewis. Tá uviedla, že Briti kupujú viac termobielizne, rukavíc a županov, aby sa doma zahriali bez zapnutého kúrenia.

Tlak na rozpočty domácností ich núti vyhýbať sa nákupom drahších položiek, ako sú nové počítače, televízory či nábytok. A to zase vyvoláva obavy medzi obchodníkmi o kľúčovú vianočnú sezónu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM