ELA Rôzne

Na Európu sa valí TORNÁDO, tropické horúčavy a silné búrky: Čo z toho zasiahne Slovensko?

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje okrem horúčav aj na búrky.

Ilustračný obrázok k článku Na Európu sa valí TORNÁDO, tropické horúčavy a silné búrky: Čo z toho zasiahne Slovensko?
Zdroj: TASR/AP

Výstraha prvého stupňa platí pre Žilinský, Trenčiansky a Banskobystrický kraj, a to až do neskorého nedeľného večera. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 km/h,“ píše SHMÚ na svojom webe.

Zároveň upozorňuje na možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako sú napríklad stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov.

Naďalej platia výstrahy pred vysokými teplotami. Teplota vzduchu môže dosiahnuť až 35 stupňov Celzia v Bratislavskom a Trnavskom kraji. Platí pre ne výstraha druhého stupňa.

Na teploty až do 33 až 34 stupňov Celzia upozorňujú meteorológovia v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom a Nitrianskom kraji a tiež v niektorých okresoch Prešovského kraja. V týchto platí výstraha prvého stupňa.

Tornádo a tropické teploty

Uplynulé dni priniesli do západnej časti Európy intenzívne búrky. Ešte v piatok sa tak stalo v Holandsku. Tornádo zosadlo v obci Leersum, východne od Ultrichtu. Spôsobilo tam značné škody na majetku, informuje iMeteo.sk.

V sobotu živel vyčíňal vo Francúzsku v obci Saint-Nicolas-de-Bourgueil, ktorá leží východne od mesta Nantes. Najväčšie škody spôsobilo na miestnom kostole, kde spadla kostolná veža.

V nedeľu sa silné búrky aj s tornádami očakávajú na juhu Nemecka. K večeru sa tam má vytvoriť rozsiahly búrkový komplex, ktorý môže spôsobiť značné škody.

Tento komplex môže zasiahnuť aj západ Českej republiky. Preto pred ním varujú aj českí meteorológovia. „U nás sa až tak silné búrky neočakávajú. Dnešné búrky budú vznikať najmä v horských oblastiach stredného Slovenska, pričom sprevádzané môžu byť intenzívnejšími zrážkami či krúpami,“ dodáva iMeteo.sk

Prečítajte si aj:

Slovensko potrápi aj +36 °C

Aj nový týždeň začne na našom území s vysokými teplotami. Tie sa budú v pondelok šplhať až k úrovni okolo +36 °C, čo je ešte viac ako počas víkendu. V pondelok totiž do našej oblasti bude vrcholiť príliv teplého vzduchu pred postupujúcim studeným frontom.

„Problémom však je, že studený front, ktorý mieri do našej oblasti neprinesie ochladenie, nakoľko sa nad našim územím bude rozpadať. Vysoké teploty nás tak čakajú aj naďalej,“ dodáva iMeteo.sk.

Aj utorok a streda by mali byť na našom území veľmi teplými dňami. Teploty budú až do štvrtka atakovať hranicu +35 °C a na pocit bude ešte nepríjemnejšie. Bude totiž dusno.

Prvé silné búrky sa objavia v pondelok popoludní na studenom fronte, ktorý dorazí nad naše územie od západu. Silnejšie búrky by sa mali objaviť predovšetkým na západnom Slovensku a v západnej časti stredného Slovenska. Búrky budú sprevádzané prívalovými zrážkami, ale aj silnejším nárazovým vetrom.

S búrkami počítajte aj v utorok a v stredu. Mali by však byť o čosi slabšie ako v pondelok. Ďalšia vlna silných búrok čaká naše územie v druhej polovici týždňa.

Ilustračné foto, TASR

Čo je potrebné vedieť?

Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM