Rôzne

Na Európu sa valí NAJSILNEJŠIA vlna horúčav leta! Pozrite, ktoré krajiny čaká +45 °C!

Európu čaká najsilnejšia vlna horúčav, počas ktorej vystúpi teplota aj na mimoriadne vysokú hodnotu +45 °C.

Ilustračný obrázok k článku Na Európu sa valí NAJSILNEJŠIA vlna horúčav leta! Pozrite, ktoré krajiny čaká +45 °C!
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Európu, najmä južné a juhovýchodné oblasti kontinentu, čakajú až extrémne teploty, ktoré sa budú šplhať k hranici +45 °C. Dôvodom tejto silnej vlny horúčav je výrazný vysokotlakový systém, ktorý bude posilňovať zo Stredozemného mora, informuje iMeteo.sk.

Vlna horúčav sa najviac dotkne krajín ako južné Taliansko, Srbsko, Macedónsko, Albánsko, Rumunsko, Bulharsko a Grécko, kde sa už teraz pripravujú na veľmi vysoké teploty.

Nebezpečné teploty

V týchto krajinách už platí varovanie v dôsledku horúčav, ktoré sú život ohrozujúce, a to najmä pre starších ľudí. Horúčavy sa dotknú aj nocí, počas ktorých nemusí teplota na mnohých miestach klesnúť pod hranicu +30 °C.

Posledné júlové dni sa tak v budú niesť v mimoriadne teplom počasí, pričom môžeme hovoriť o doposiaľ najintenzívnejších horúčavách v roku 2021 v Európe.

Teploty pôjdu výrazne nad +40 °C a v niektorých oblastiach teploty dosiahnu až +45 °C. Najteplejšie bude v Taliansku a na Balkáne.

Horúco bude vyše týždňa

Vlna horúčav by mala trvať najmenej týždeň, pričom horúčavy môžu poľaviť až okolo 8. augusta. Najteplejším dňom počas tejto vlny horúčav bude zrejme pondelok 2. augusta.

„Teploty v týchto častiach Európy budú o 10 až 15 °C vyššie, ako je dlhodobý normál. Aj keď sú južné krajiny zvyknuté na vyššie teploty, tentoraz pôjdu teploty vysoko hore, a to na pomerne dlhý čas,“ dodáva iMeteo.sk.

Vzduch počas tejto vlny horúčav zostane pomerne suchý, čo zvýši potenciál vzniku ničivých lesných požiarov v južnej Európy, ktoré už teraz sužuje veľké sucho.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM