Muž sa otrávil domácou zaváraninou: Toxíny, ktoré ho zabili, si vypestoval sám
Aj jedlo vás môže zabiť alebo spôsobiť nečakané a nepríjemné komplikácie.
Chcel si pochutnať na domácej zaváranine, no tá bola pravdepodobne príčinou jeho smrti. Reč je o 55-ročnom mužovi, ktorý skonal koncom apríla. O tragickom, ale pomerne bizarnom prípade, informovali americké médiá a aj úrady.
V pohároch sa množili smrtiace baktérie
Ako informuje vedecký portál IFL Science, tamojšie úrady čakajú na oficiálne potvrdenie, ale už teraz poukazujú na to, že Američan mal doma veľké množstvo domácich zaváranín, v ktorých našli baktérie clostridium botulinum.
Predpokladá sa teda, že príčinou jeho úmrtia je botulizmus, teda o život ho pripravilo jedlo s obsahom botulotoxínu. Ako sa dostal do jeho jedla známy klobáskový jed?
Baktérie sú kdekoľvek
Potravinový botulizmus vzniká nesprávnym spracovaním domácich zaváranín alebo zle konzervovaných potravín. „Spiace“ neaktívne baktérie nájdete kdekoľvek, preto je nevyhnutné jedlo vždy uchovávať správnym spôsobom.
Toxíny sú skutočne veľmi nebezpečné. „Neurotoxíny botulizmu sú považované za najjedovatejšie toxíny, aké ľudstvo pozná. Vzhľadom na ich silu sa niektoré teroristické skupiny neúspešne pokúšali použiť toxín ako biologickú zbraň na ľudí,“ píše IFL Science.
Toxíny spôsobujú ochabovanie svalov, dvojité videnie, zvracanie, zápchu, poruchu dýchania, ochromenie končatín až smrť.
Ako tomu predísť?
Zaváraniny majú v obľube aj Slováci. Preto je na mieste otázka: Ako si ich vychutnať bez komplikácií? Dodržujte zvýšené hygienické štandardy a neskracujete čas predpísanej sterilizácie. Potraviny zavárajte len v horúcej vode alebo v tlakovom hrnci. Je nemenej dôležité i miesto skladovania, zaváraniny uchovávajte len na tmavom mieste.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné