Zo Slovenska

Môžu nám prevádzky kontrolovať COVID preukaz? Ministerstvo VYVRACIA argumenty ľudí

Porušujú alebo neporušujú prevádzky pri svojej povinnosti kontrolovania digitálnych COVID preukazov zákon?

Ilustračný obrázok k článku Môžu nám prevádzky kontrolovať COVID preukaz? Ministerstvo VYVRACIA argumenty ľudí
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Digitálny COVID preukaz EÚ nie je zdravotnou dokumentáciou. Poukázalo na to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, podľa ktorého ide o častý argument ľudí, ktorí sa týmto dokladom nechcú preukázať, napríklad pri návšteve reštaurácie.

Nejde o zdravotnú dokumentáciu

Ministerstvo tvrdí, že v tomto prípade platí výnimka k zákonu o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve v platnom znení.

„V takejto situácii sa preto výsledky antigénových testov a RT-PCR testov nestávajú súčasťou zdravotnej dokumentácie osoby,“ povedala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Zdôraznila, že prevádzky pri svojej povinnosti kontrolovania digitálnych COVID preukazov EÚ neporušujú zákon.

Návštevníci sú podľa MZ SR povinní preukázať sa dokladom o očkovaní, prekonaní či o výsledku testov na ochorenie COVID-19, ktoré nie sú zdravotnou dokumentáciou.

Má nám uľahčiť pohyb

Eliášová odkázala aj na nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie zo 14. júna tohto roka o rámci na vydávanie, overovanie a uznávanie interoperabilných potvrdení o očkovaní proti ochoreniu COVID-19, o vykonaní testu a prekonaní tohto ochorenia.

MZ SR pripomína, že digitálny COVID preukaz EÚ sa vytvoril s cieľom uľahčiť voľný pohyb počas pandémie. „Preukazy obsahujú iba obmedzený súbor nevyhnutných informácií a pri overovaní sa kontroluje len platnosť a pravosť preukazu overením toho, kto preukaz vydal a podpísal. Deväťmiestny alfanumerický kód je automaticky vygenerovaný a pridelený občanovi systémom, z čoho tiež vyplýva, že nie je súčasťou zdravotnej dokumentácie,“ doplnilo.

Úrad verejného zdravotníctva SR aktualizoval manuály pre gastroprevádzky a pre obchody a služby. Dostupné sú na webovej stránke úradu.

Ilustračné foto, TASR

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM