Správy Zo Slovenska

Ministerstvo zdravotníctva zriadi núdzové nemocnice: KTO v nich bude liečiť?

Pomôcť so starostlivosťou o covidových pacientov majú nové núdzové zdravotnícke zariadenia. Minister Lengvarský uistil, že nepôjde o poľné nemocnice.

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo zdravotníctva zriadi núdzové nemocnice: KTO v nich bude liečiť?
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Núdzové zdravotnícke zariadenia pre pacientov s ochorením COVID-19 by mohli vzniknúť v každom kraji. Tím ministerstva zdravotníctva momentálne rieši priestory na ich zriadenie. Na tlačovej konferencii po rokovaní vlády to uviedol šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Počet lôžok

„Táto úloha je plnená s tým, že my sme nedefinovali, koľko zariadení bude. Môžu sa vypínať, zapínať, podľa potreby, ale rátame, že v každom krajskom meste by malo byť jedno takéto zariadenie,“ poznamenal Lengvarský.

Dodal, že v každom núdzovom zariadení by mohlo byť 100, 200 či 300 lôžok, záležať to bude od kapacity priestoru.

Ministerstvo podľa Lengvarského komunikuje so Správou štátnych hmotných rezerv a rieši obstaranie pomôcok do týchto zariadení.

Zaoberá sa aj personálom, ktorý by tam mal pracovať.

Prečítajte si tiež

Základná starostlivosť

Núdzové zdravotnícke zariadenia pre pacientov s ochorením COVID-19 nemajú byť poľné nemocnice, ale lôžka, kde by sa poskytovala základná starostlivosť a triedili pacienti.

Cieľom intervencie je minimalizácia počtu úmrtí na ochorenie COVID-19 v čase humanitárnej katastrofy. Tiež manažment náporu na zdravotnícke zariadenia, optimalizácia využitia záchrannej zdravotnej služby či včasné poskytnutie kyslíkovej terapie pacientom s respiračnými ťažkosťami.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuality zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM