han Zo Slovenska

Minister Vlčan OTVORENE: Radi by sme SPRÍSNILI pravidlá pre záber pôdy aj pre fotovoltiku

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR by chcelo sprísniť pravidlá pre zaberanie poľnohospodárskej pôdy aj pre fotovoltiku.

Ilustračný obrázok k článku Minister Vlčan OTVORENE: Radi by sme SPRÍSNILI pravidlá pre záber pôdy aj pre fotovoltiku
Zdroj: TASR/Edmund Örzsik

Uviedol to dočasne poverený minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan.

„Do budúcnosti by sme radi sprísnili akékoľvek pravidlá pre zaberania poľnohospodárskeho pôdneho fondu. Podľa mňa by bolo rozumné hovoriť o násobnom zvýšení poplatku (odvodu) za zabratie pôdneho fondu,“ spresnil.

„Je cieľom nášho ministerstva, aby sme minimalizovali záber poľnohospodárskej pôdy, okrem iného aj na pokrytie solárnymi panelmi. My vždy podporujeme skôr umiestňovanie (fotovoltických) panelov na strechách rodinných domov alebo priemyselných objektov,“ podčiarkol.

Prísne pravidlá

„Treba vedieť, že (pri fotovoltických elektrárňach, pozn. TASR) ide len o dočasný záber pôdy, ktorý sa udeľuje na desať rokov. Od roku 2021 sa môže síce predĺžiť o ďalšie obdobie, ale maximálne na dobu, dokedy platí pripojenie do siete za zvýhodnenú sadzbu,“ poznamenal.

Vlčan dodal, že príslušná legislatíva stanovuje pravidlá na odstránenie fotovoltických panelov po skončení dočasného záberu pôdy a stanovuje tiež povinnosť rekultivácie územia.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Výber správ, ktoré vás tiež ZAUJMÚ!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM