Zo zahraničia

Minimálne 12 eur na hodinu! Nemecko potrebuje prilákať 400-tisíc pracovníkov

Nová nemecká vládna koalícia plánuje prilákať do krajiny zhruba 400-tisíc kvalifikovaných pracovníkov ročne.

Ilustračný obrázok k článku Minimálne 12 eur na hodinu! Nemecko potrebuje prilákať 400-tisíc pracovníkov
Zdroj: TASR/AP

Cieľom je riešiť zhoršujúci sa demografický vývoj a nedostatok zamestnancov v kľúčových sektoroch, čo komplikuje zotavovanie hospodárstva z pandémie nového koronavírusu.

Zostarnutá populácia

„Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily nabral už také rozmery, že dramaticky zasahuje do tempa rastu ekonomiky,“ povedal Christian Dürr zo Slobodnej demokratickej strany (FDP) pre nemecký ekonomický týždenník WirtschaftsWoche, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters.

„Problém starnutia pracovnej sily môžeme dostať pod kontrolu iba prostredníctvom modernej imigračnej politiky. Je dôležité, aby sme hranicu 400-tisíc kvalifikovaných pracovníkov zo zahraničia dosiahli čo najskôr,“ dodal.

Vládna koalícia, ktorú tvoria Sociálnodemokra­tická strana (SPD), FDP a Zelení, sa dohodla na opatreniach na zvýšenie počtu kvalifikovaných pracovníkov.

Súčasťou dohody je bodový systém pre špecialistov z krajín mimo Európskej únie a zvýšenie minimálnej mzdy na 12 eur na hodinu.

Milióny chýbajúcich

Nemecký ekonomický inštitút (DIW) odhaduje, že tento rok sa pracovná sila v Nemecku zredukuje o viac než 300-tisíc ľudí, keďže do dôchodku pôjde viac ľudí, než nastúpi na trh práce.

Očakáva sa, že do roku 2029 vzrastie toto číslo približne na 650-tisíc a v roku 2030 by malo Nemecku chýbať zhruba 5 miliónov ľudí v produktívnom ve­ku.

Po desiatkach rokov trvajúcej nízkej pôrodnosti a nerovnomernej migrácie predstavuje pokles pracovnej sily aj časovanú bombu pre nemecký dôchodkový systém.

Stále menší počet pracujúcich bude musieť zafinancovať masy dôchodcov, pričom priemerný vek dožitia v Nemecku sa zvyšuje.

Ilustračné foto

Píšu o nás vo svete

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM