ELA Magazín

Melónová sezóna je tu! Zisťovali sme, za KOĽKO ich kúpite pri ceste, FOTO

Melóny sú šťavnaté, sladučké a plné vitamínov. Nechutia vám tie z obchodu? Na nákup sa môžete vybrať priamo k pestovateľom alebo zastaviť pri predajcoch pri ceste.

Ilustračný obrázok k článku Melónová sezóna je tu! Zisťovali sme, za KOĽKO ich kúpite pri ceste, FOTO
10
Galéria

Melóny neodmysliteľne patria k letu. Prví predavači sa už objavili pri cestách a zaplavili trhy. Melóny, ktoré ponúkajú, vypestovali na juhu Slovenska, ale aj v Taliansku, Maďarsku či Bulharsku.

Ak ste na sladkú zeleninu od domácich pestovateľov dostali chuť, máte viacero možností. Jednou z nich je zájsť na miestnu tržnicu, vyhľadať lokálneho pestovateľa alebo siahnuť po ambulantnom predaji.

V obchode lacnejšie, ale…

Koľkokrát ste doma po rozrezaní červeného melóna zostali sklamaní? Kúpiť si sladký, šťavnatý a chutný je hotové umenie. A to najmä ak ho kupujete v obchodných reťazcoch. Ak nechcete zbytočne vyhodiť peniaze von oknom, siahnite po alternatíve. Aj keď je pestovateľov z roka na rok menej, mnoho z nich stále nájdete v rôznych obciach a mestách.

Dyňu červenú aktuálne v letáku ponúka jeden z najväčších obchodných reťazcov v akcii za 0,74 eura/kg. Bežná cena je 1,49 eura/kg.

V hlavnom meste sme natrafili na predajcov popri ceste. A tak nás zaujímalo, koľko za taký melón v Bratislave zaplatíte. V porovnaní s obchodom je, tak ako pri každom ovocí a zelenine, citeľne drahší.

Melón červený (Maroko) predávajú pri ceste za 3,49 eura/kg, melón žltý (Taliansko) je drahší, cena je 3,90 eura/kg. Za náš nákup červeného a extra sladkého melóna sme zaplatili 26 eur, jeho váha bola 7,5 kg. Chuťovo bol neporovnateľný!

Ako vybrať správny melón?

Cena za kilogram jahôd, marhúľ či nektariniek atakuje u spomínaných ambulantných predajcoch takmer sedem eur. Približne o euro menej stoja v obchodoch, avšak chuť je neporovnateľná.

Kto miluje čerešne, za kilogram ovocia pri ceste zaplatí 16 eur.

Ak natrafíte na seriózneho „pouličného“ predajcu, ktorý vám nepredáva iba predražený tovar z veľkoskladu, pocítite to na chuti. Ceny sa, samozrejme, líšia od toho, kde nakupujete. Iné sú na západe Slovenska a iné smerom na východ.

Ako vybrať ten správny plod? Všímajte si predovšetkým vzhľad, celistvosť šupy, žltú škvrnu, stonku, zvuk a vôňu. Tu je pár tipov na výber zrelého a sladkého melóna.

Melóny
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM