Správy Zo Slovenska

MEDVEDE na Slovensku pod DOZOROM: Okolo obcí, kde šarapatia, vznikne virtuálny PLOT

Nový typ obojkov nie je podľa ochranárov možné porovnávať s bežne dostupnými modelmi, a to pre špeciálne funkcie, ktorými disponujú.

Ilustračný obrázok k článku MEDVEDE na Slovensku pod DOZOROM: Okolo obcí, kde šarapatia, vznikne virtuálny PLOT
Zdroj: unsplash.com

Telemetrické obojky, ktoré Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR zakúpila na monitoring prípadného pohybu medveďov v okolí obcí, prinesú i nové informácie o ich správaní. Informoval o tom komunikačný odbor ŠOP s tým, že dáta, ktoré ochranárom dnes chýbajú, budú využívať aj zoológovia.

Špeciálne funkcie

ŠOP na monitoring medveďov zakúpila prostredníctvom projektu z Envirofondu desať kusov telemetrických obojkov, cena za jeden kus predstavovala 5200 eur s DPH.

Obojky nie je podľa ochranárov možné porovnávať s bežne dostupnými modelmi, a to pre špeciálne funkcie, ktorými disponujú.

Vybavené sú napríklad satelitnou službou na zaznamenávanie pohybu a GPS pozícií jedincov.

Ďalej je obojok prostredníctvom špeciálnych senzorov schopný zaznamenať hibernáciu medveďa či jeho smrť. Senzor aktivity zbiera údaje v päťminútových intervaloch. Medzi dôležité vlastnosti zariadenia patrí aj takzvaná funkcia drop off, prostredníctvom ktorej je možné obojok na diaľku od monitorovaného živočícha odpojiť. Monitorované jedince teda nebude potrebné opätovne imobilizovať s cieľom odobratia obojka,“ dodala ŠOP.

Virtuálny plot

Obojky tiež umožňujú vytvoriť takzvaný virtuálny plot okolo obcí, v ktorých sú pravidelné hlásenia o výskyte medveďov. Keď zviera prekročí stanovené hranice a priblíži sa k ľudským obydliam, Zásahový tím pre medveďa hnedého o tom dostane SMS a e-mail a bude vedieť zasiahnuť. Ochranári tak chcú zvýšiť bezpečnosť lokalít s výskytom problémových medveďov.

Telemetrické obojky zakúpila ŠOP na účely využitia zásahového tímu, dáta však budú využívať aj zoológovia.

Prostredníctvom získaných údajov bude možné presnejšie identifikovať a monitorovať migračné koridory veľkých šeliem, vyhodnocovať ich potravinové návyky, ako aj získať nové údaje o správaní problémových jedincov.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM