Správy Zo Slovenska

Medveď opäť zablúdil na západné Slovensko! Buďte opatrní, videli ho pri TEJTO obci

Medveď je podľa ochranárov schopný v priebehu dňa prejsť aj niekoľko desiatok kilometrov.

Ilustračný obrázok k článku Medveď opäť zablúdil na západné Slovensko! Buďte opatrní, videli ho pri TEJTO obci
Zdroj: pixabay.com

Hoci vo februári by mali medvede ešte „spať“ a nevyliezať z brlohu, opak je pravdou. Teplé zimy hibernovaniu mohutných chlpáčov veľmi neprajú a vyvolávajú znepokojenie nielen u biológov. Ešte šokujúcejší je fakt, že sa objavujú čoraz nižšie – tentoraz dokonca v okrese Hlohovec.

Buďte opatrní!

Na výskyt medveďa v spomínanej lokalite upozornila na sociálnej sieti obec Horné Trhovište. „POZOR !!!! Starostka obce Dolné Trhovište upozorňuje všetkých občanov, že v lesoch katastra Dolného Trhovišťa bolo videné mláďa medveďa hnedého! Návštevníci a milovníci prírody, buďte maximálne opatrní a dodržiavajte všetky bezpečnostné pokyny pri strete s medveďom,“ uvádza obec.

Medvede sa na západe a juhu Slovenska objavujú sporadicky už dlhší čas. Už pred dvomi rokmi videli v Jelke a pri Galante statnú medvedicu s mladými, neďaleko Pezinka zas iného maca. Informovali sme o tom TU.

Túlavé tvory

Medveď je podľa ochranárov schopný v priebehu dňa prejsť aj niekoľko desiatok kilometrov. Šírenie medveďov zo severného a stredného Slovenska, ktoré predstavuje centrum stredoeurópskej populácie, smerom na juh a západ pripisujú zoológovia najmä populačnej dynamike medveďov.

Do okrajových častí areálu sa dostávajú najmä mladé, od medvedice odstavené jedince (vo veku zhruba dva až štyri roky). Či nové územia osídlia trvalejšie, alebo sa po určitej dobe presunú inde, závisí od viacerých faktorov, napríklad od úživnosti územia, stresových faktorov (miera rušivých vplyvov),“ vysvetlili odborníci zo Správy CHKO Malé Karpaty.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM