ELA Politika

Matovič: ZÚFALÁ opozícia! Z 2000 eur robíte korupčnú kauzu? Že vám nie je HANBA!

Opozícia musí byť zúfalá, keď sa chytá slamky a z 2000 eur ide robiť najväčšiu korupčnú kauzu.

Ilustračný obrázok k článku Matovič: ZÚFALÁ opozícia! Z 2000 eur robíte korupčnú kauzu? Že vám nie je HANBA!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Vyhlásil to líder OĽANO a minister financií Igor Matovič počas diskusie v Národnej rade (NR) SR k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO).

Že vám nie je hanba!

Matovič skonštatoval, že štát v krízovej situácii nemal dostatočné kapacity či zásoby a musel konať rýchlo. Mrzí ho, že štát nedokázal všetko zabezpečiť. Vyčíta to však súčasnej opozícii, ktorá podľa neho zanedbala prípravu v minulých volebných obdobiach.

Zopakoval, že v skladoch štátnych hmotných rezerv mali byť zásoby a stany, a nie zlaté tehly v trezore ich bývalého šéfa Kajetána Kičuru.

„Toto bolo vaše pripravovanie sa na krízu, rozkrádanie každého jedného eura,“ adresoval opozícii. „Že vám nie je hanba potom moralizovať a z človeka, ktorý tam od prvého dňa robil dobrovoľníka, hovorím o Júliusovi Slovákovi, robíte nejakého korupčníka,“ namieta minister financií.

Pripomenul pritom viaceré kauzy bývalých vlád a pochybnosti o rôznych nákupoch.

Matúš Šutaj Eštok (nezaradený) reagoval, že už dva roky riadi krajinu súčasná vláda. Poukázal aj na jej nízku dôveru u občanov SR. „Tak ako ste nezvládli pandémiu, tak nezvládate ani túto utečeneckú krízu,“ povedal.

Vláde vyčíta, že nemyslí na občanov SR, Matovičovi zas zadlžovanie Slovenska. V súvislosti s korupciou pripomenul kauzy súčasnej vlády, napríklad nákup antigénových testov na ochorenie COVID-19 od firmy, ktorá mala mať blízko k samotnému Matovičovi.

Mikulec sa bráni

Štát sa nikdy nezbavil zodpovednosti a nikdy neodovzdal riadenie utečeneckej krízy súkromnej firme. Vyhlásil to minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) v pléne Národnej rady (NR) SR počas diskusie k návrhu na jeho odvolanie.

Pripustil, že zo začiatku krízy nefungovali procesy ideálne. Vzhľadom na limity a ďalšie technické zabezpečenie potrebovali podľa neho zabezpečiť súkromnú firmu.

Nedostatky v rámci krízového riadenia či civilnej ochrany sú podľa neho výsledkom drancovania štátu z čias vlád Smeru-SD. Odmietol, že by sa niekto na zákazke obohacoval.

„Krízové riadenie nezlyhalo, ale došlo na svoje limity. Práve v tom momente sme využili aj súkromnú firmu, ktorá má bohaté skúsenosti s obrovským množstvom ľudí,“ povedal Mikulec.

Firma bola podľa neho využitá len na pomoc vo veľkokapacitnom centre v Michalovciach. Štát potreboval ďalšie stany a technické zabezpečenie, pokiaľ chcel zabezpečiť adekvátne podmienky pre utečencov. Išlo podľa neho o konsenzuálne rozhodnutie štábu v Sobranciach za účasti ministra dopravy a ďalších predstaviteľov štá­tu.

Nech odstúpi

Koalícia musí vo funkcii trpieť ministra, ktorého tam jej členovia nechcú. Najlepším riešením pre vládnu väčšinu by bol dobrovoľný odchod Romana Mikulca (OĽANO) z funkcie.

Vyhlásil to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico v úvode mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR k odvolávaniu Mikulca z funkcie. Ministra vnútra vyzval k zváženiu, či je jeho zotrvanie vo funkcii dobré pre SR.

„Nezaujíma nás, ako to vnímate vo vládnej koalícii. Nezaujímajú nás ani vaše osobné subjektívne pocity. Nás zaujíma, ako je Slovensko vnímané. Preto si myslíme, že by ste mali odstúpiť kvôli Slovenskej republike, kvôli dobrému mena Slovenska v zahraničí,“ zdôraznil Fico.

Ak členovia koalície trpia niektorého ministra vo funkcii, ide podľa neho o rozvrat koalície. Odvoláva sa na „neformálne rozhovory na chodbách“, v ktorých sa aj vládni poslanci mali vyjadriť, že už majú Mikulca dosť, no nemôžu nič urobiť.

Mikulcovi by chcel podľa vlastných slov vyčítať stranícky klientelizmus, no nemôže, pretože „OĽANO ani strana nie je“. Namieta fungovanie hnutia, bez štruktúr či sídla strany.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM