Zo Slovenska

Markíza KONČÍ rokovania so štrajkujúcimi! Vedenie televízie je pripravené na VÝPOVEDE

Vedenie TV Markíza ukončilo rokovanie so štrajkovým výborom.

Ilustračný obrázok k článku Markíza KONČÍ rokovania so štrajkujúcimi! Vedenie televízie je pripravené na VÝPOVEDE
Zdroj: Instagram.com/michal__kovacic

Vedenie TV Markíza ukončilo rokovanie so štrajkovým výborom zastupujúcim časť zamestnancov. Deklaruje však naďalej záujem rokovať s členmi redakcie, „ktorí chcú situáciu skutočne deeskalovať a viesť konštruktívne rozhovory“. TASR informoval PR manažér TV Markíza Lukáš Kočišek.

Prečo sa tak rozhodli?

Vedenie v stredu doručilo štrajkovému výboru návrh na riešenie otvorených otázok. „Napriek našej snahe o opätovné stretnutie sme z druhej strany nateraz nedostali odpoveď. Považujeme to za signál, že protistrana nemá skutočný záujem dosiahnuť dohodu. Rozhodli sme sa preto ukončiť rokovania so zástupcami štrajkového výboru,“ cituje Kočišek stanovisko manažmentu.

Vedenie poukázalo na to, že niektoré z požiadaviek štrajkového výboru smerovali k privlastneniu si časti právomocí vysielateľa. „Tieto právomoci sú nedeliteľné a vyplývajú z povinností vysielateľa stanovených zákonmi SR,“ upozornilo vedenie televízie.

Sú pripravení na výpovede

Opätovne zdôraznilo, že stanica bude vždy presadzovať objektivitu, nestrannosť, žurnalistiku založenú na faktoch a bude stáť na strane demokratických hodnôt. „Navrhli sme vytvorenie pracovnej skupiny zloženej zo zástupcov redakcie spravodajstva, ktorá by sa zaoberala redakčnými otázkami,“ dodalo v tejto súvislosti vedenie Markízy.

Vyhlásilo zároveň, že je „pripravené prijať žiadosti o skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnancov a zamestnankýň, ktorí nedokážu akceptovať etický rámec a profesionálne štandardy redakčných smerníc CME a nedeliteľnú zodpovednosť TV Markíza za obsah vysielania“.

Čo sa vlastne stalo?

Štrajkovú pohotovosť časti zamestnancov vyvolalo rozhodnutie manažmentu dočasne stiahnuť reláciu Na telo a konzekvencie, ktoré uplatnilo voči moderátorovi. Formu i obsah jeho vystúpenia na konci programu v nedeľu 26. mája, v ktorom hovoril o cenzúre a zásahoch do spravodajstva, označilo nielen za porušenie zákona o mediálnych službách a etického kódexu novinára, ale aj poškodenie dobrej povesti média.

Časť zamestnancov TV Markíza deklarovala moderátorovi podporu a napokon vstúpila do štrajkovej pohotovosti, pričom predložila manažmentu viacero požiadaviek. Televízia vyhlásila, že ultimátam v prípade personálnych otázok a programovej štruktúry ustupovať nemieni.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM