Magazín

Mamičky, prekonali ste covid? Ak dojčíte, protilátky prenášate na dieťatko aj 10 mesiacov!

Bádatelia sa domnievajú, že tieto protilátky dokážu využiť aj na liečbu dospelých ľudí s ťažkým priebehom pľúcnej choroby, ktorú spôsobuje vírus SARS-CoV-2.

Ilustračný obrázok k článku Mamičky, prekonali ste covid? Ak dojčíte, protilátky prenášate na dieťatko aj 10 mesiacov!
Zdroj: unsplash.com / CC0 1.0

Protilátky proti covidu sa vylučujú do materského mlieka niekedy aj desať mesiacov po prekonaní tejto choroby, vyplýva z novej štúdie amerických vedcov.

Prenesená imunita

Ako píše britský denník The Guardian, výskum priniesol dôkazy, že matka s protilátkami neutralizujúcimi vírus prenáša svoju nadobudnutú imunitu aj na svoje dojča. Bádatelia sa pritom domnievajú, že tieto protilátky dokážu využiť aj na liečbu dospelých ľudí s ťažkým priebehom pľúcnej choroby, ktorú spôsobuje vírus SARS-CoV-2.

Protilátky vylučované do materského mlieka po prekonaní covidu sú odlišné od imunoglobulínu G (IgG), ktorý telo produkuje po zaočkovaní – aj keď isté množstvo IgG sa do mlieka dostane.

Ochrana pred vírusom

Vedci objavili v materskom mlieku žien po covide najmä sekrečný imunoglobulín A (ScIgA), ktorý priľne na tkanivo respiračnej a tráviacej sústavy dieťaťa a tak ho chráni pred vírusom.

Skorší výskum síce potvrdil prítomnosť protilátok voči koronavírusu v materskom mlieku, doteraz však nebolo jasné, či sú schopné neutralizovať vírus a ako dlho ich matka vylučuje.

Doktorka Rebecca Powellová spolu s kolegami z newyorskej nemocnice Mount Sinai skúmali vzorky mlieka od 75 žien, ktoré prekonali covid. Zistili, že 88 percent z nich obsahovalo protilátky, z ktorých väčšina dokázala koronavírus neutralizovať, a týmto spôsobom zabrániť infekcii.

Protilátky z materského mlieka by mohlo byť možné využiť aj na liečbu dospelých ľudí s ťažkým priebehom koronavírus. Ako, sa dočítate na druhej strane.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM