Aktualizované Správy Zo Slovenska

Máme zaočkovanú prezidentku: Čaputová vyzvala ľudí, aby verili odborníkom, VIDEO a FOTO

Prezidentka SR Zuzana Čaputová označila príchod vakcíny a začiatok očkovania za najlepšiu správu, ktorá prišla v súčasnom zložitom období.

Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Vakcína je najlepšou cestou, ako sa z ťažkej situácie, spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19, dostať von. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla pred začiatkom nedeľňajšieho očkovania na pracovisku Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) v Ružinove. Práve hlava štátu bola o pár minút neskôr prvou osobou, ktorá v UNB dostala vakcínu.

Chápe obavy

Prezidentka označila príchod vakcíny a začiatok očkovania za najlepšiu správu, ktorá prišla v súčasnom zložitom období.

Priznala, že chápe obavy verejnosti z masovej vakcinácie. Povedala, že takisto sa týmito obavami zaoberala. „Na otázky, ktoré vznikajú, som sa snažila počúvať hlasy odborníkov, ich argumenty, vysvetlenia,“ uviedla a vyzvala, aby ľudia takisto verili odborníkom.

Svoju prítomnosť, rovnako tak prítomnosť zástupcov vlády a Národnej rady SR na začiatku oficiálneho očkovania, označila za výrazný komunikát smerom k verejnosti, že očkovanie je spôsobom, ako stabilizovať situáciu a vrátiť život do normálu.

Medzi prvými

Samotnú vakcináciu označila po zákroku za rýchlu a bezproblémovú. Prítomnosť členov najvyšších štátnych orgánov, ktorí sa nechali očkovať medzi prvými, chápe ako krok pre posilnenie dôvery verejnosti v očkovanie. Čaputová verí, že začiatok očkovania je vykročením do lepšieho obdobia. „Verím, že je to nádych slobody,“ uviedla.

Medzi prvými zaočkovanými bol i podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič, taktiež podpredsedovia parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) i Gábor Grendel (OĽANO). Po očkovaní sú aj členovia vládneho kabinetu – ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO), minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS), minister práce, sociálnych a vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina), či minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

V nedeľu majú ďalej očkovať zdravotníkov v prvej línii, a tiež niektorých členov kritickej infraštruktúry.

Šefčovič ocenil jednotný postup Európskej únie pri vývoji a distribúcii vakcíny. „Všetky špičky v Európskej únii robili maximum pre to, aby celý proces bol zodpovedný, ale zároveň čo najrýchlejší,“ zdôraznil. Takisto verí, že osobný príklad štátnických a politických špičiek jednotlivých krajín pomôže posilniť dôveru vo vakcináciu. „Som presvedčený, že práve očkovanie je najzodpovednejší prístup, ako pomôcť zvládnuť boj s pandémiou, hovorím to ako syn i otec,“ uviedol.

Zastavíme pandémiu?

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) zvýraznil, že vakcinácia je kľúčový spôsob, ako zastaviť pandémiu. „Očkovanie je aktom zodpovednosti voči sebe, no najmä voči druhým, prejav ohľaduplnosti voči našim rodičom a starým rodičom, ktorí sú riziku ochorenia a jeho následkom najviac vystavení,“ zdôraznil. Takisto nabádal k dôvere hlasu odborníkov.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) verí, že nedeľa dáva ľuďom nádej, že jar prinesie pozitívnu zmenu a v lete sa budú môcť ľudia vrátiť k normálnemu životu.

V celej EÚ

V nedeľu sa má začať očkovať vo všetkých krajinách Európskej únie (EÚ), a to vakcínou Comirnaty. Slovensko má kontrahovaných 18 miliónov kusov, v sobotu (26. 12.) prišlo prvých 9750 dávok.

Prvým Slovákom, ktorý vakcínu dostal, bol infektológ a odborník na tropickú medicínu profesor Vladimír Krčméry.

Národná stratégia očkovania proti ochoreniu COVID-19 ráta s preočkovaním 3,3 milióna obyvateľov SR, postupne v štyroch fázach. V tej prvej budú očkovaní zdravotníci a pracovníci, ktorých výkon práce súvisí s poskytovaním zdravotnej či sociálnej starostlivosti, rovnako by mali byť medzi prvými zaočkovanými aj zamestnanci kritickej infraštruktúry a silových zložiek.

Vakcína sa podáva do ramena, v dvoch dávkach s odstupom 21 dní. Je určená pre dospelých a dospievajúcich od 16 rokov. Štátny ústav pre kontrolu liečiv upozornil, že najčastejšie nežiaduce účinky po očkovaní danou vakcínou sú zvyčajne mierne a krátkodobé. Patria medzi ne bolesť a začervenanie v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy, svalov a kĺbov, zimnica a horúčka.

Zábery z očkovania prezidentky Zuzany Čaputovej a členov najvyšších štátnych orgánov nájdete v priloženej fotogalérii!

Očkovanie na Slovensku

Proti COVID-19 zaočkovali prezidentku Čaputovú aj členov vlády SR
25
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM