Mak ako diablov vynález? Aj makové buchty môžu byť nášmu telu osudné!
Ľúbite mak? Mali by ste zbystriť pozornosť! Doprajte si ho bez nepríjemnej skúsenosti.
Mak vždy patril do nášho jedálnička. Na túto pochúťku nedali dopustiť už naše babičky a prababičky.
Slováci si aj dnes pochutnávajú na makových buchtách, koláčoch a šúľancoch, no v obľúbenosti nezaostávajú ani štrúdle, záviny, makové cestoviny.
Ako liečiteľ
Mak je dobrým liečiteľom, no vedeli ste o tom, že nám môže výrazne uškodiť? Makové semená sú zdrojom vápnika a ďalších minerálov.
Približne 20 % z hmotnosti semien tvoria dôležité bielkoviny. Máte problém s trávením? Mak dokáže pomôcť aj v tomto smere. Obsahuje vlákninu, ktorá ľahko pohne lenivými črevami. Kde je teda problém?
Vedeli ste aj o tomto?
Nie je mak ako mak
Ľudskému telu nikdy neprospelo prejedanie sa. Dajte si preto ešte väčší pozor pri konzumácii maku!
Je to najmä konzumácia nezrelého maku, ktorá pri väčšom množstve vedie k otrave. Prejavuje sa eufóriou, útlmom dýchania, zúžením zreníc a k úplnej zápche.
Pre pestovateľov
Tešíte sa zo svojej makovej úrody? Neunáhlite svoj zber. Sledujte zrelosť semena. Nezrelé semeno môže obsahovať viacej kodeínu. Konzumácia takéhoto zberaného maku môže navodiť sedatívne účinky.
Foto: ilustračné
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.