Rastislav Búgel Technológie

Majitelia TÝCHTO mobilov, ZBYSTRITE: Nový vírus vás môže obrať o VŠETKY peniaze

Ak máte telefón s týmto operačným systémom, mali by ste si dať veľký pozor. Zákerný vírus vám môže vybieliť účet.

Ilustračný obrázok k článku Majitelia TÝCHTO mobilov, ZBYSTRITE: Nový vírus vás môže obrať o VŠETKY peniaze
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com

Telefóny ohrozuje úplne nový druh vírusu, ktorý dokáže skopírovať platobnú kartu uloženú v mobile. V ohrození môžu byť aj Slováci.

Ako na základne viacerých zdrojov informuje tn.cz, podľa odborníkov ide o vírus NGate.

Skopírujú vašu kartu

Web BleepingComputer vysvetľuje, že vírus napáda telefóny s operačným systémom Android a kradne dáta z NFC čipu. Práve ten sa používa pri platbách prostredníctvom telefónu.

Získané dáta potom vírus odošle hackerom, ktorí si následne môžu vytvoriť kópiu platobnej karty a využiť ju na výber hotovosti alebo platenie na internete.

Malvér NGate už ESET objavil aj v susednom Česku, kde sa útočníci zamerali na klientov troch bánk.

„Túto novú techniku prenosu NFC sme nezaznamenali v žiadnom predtým objavenom škodlivom softvéri pre Android. Technika je založená na nástroji NFCGate, ktorý navrhli študenti Technickej univerzity v nemeckom Darmstadte na zachytávanie, analýzu alebo zmenu prevádzky NFC. Preto sme túto novú rodinu malvéru pomenovali NGate,“ hovorí Lukáš Štefanko, výskumník spoločnosti ESET, ktorý novú hrozbu a techniku objavil.

Stačí chvíľa nepozornosti

Malvér nebol dostupný v oficiálnom obchode s aplikáciami Google Play. Obete, ktoré si mysleli, že komunikujú so svojou bankou, klikli na odkaz, ktorý sa tváril ako oficiálna stránka banky alebo obchod Google Play a škodlivý softvér sa im stiahol do telefónu.

„NGate tiež vyzýva svoje obete, aby zadali citlivé informácie, ako je bankové ID klienta, dátum narodenia a PIN k bankovej karte. Zároveň ich žiada, aby na svojich smartfónoch zapli funkciu NFC. Potom sú obete inštruované, aby priložili svoju platobnú kartu k zadnej strane smartfónu, kým škodlivá aplikácia kartu nerozpozná,“ upozorňuje ESET.

Ako sa brániť?

Podľa dát spoločnosti mala za útokmi stáť skupina, po ktorej dokonca pátra aj polícia. Už v marci mala zadržať jedného z jej členov, ktorým bol 22-ročný cudzinec. Od toho momentu sa vraj útoky pravdepodobne pozastavili, no stále hrozí riziko, že malvér svoju činnosť obnoví. Hrozí aj, že technológiu využijú ďalší podvodníci.

„Zabezpečenie ochrany pred takýmito komplexnými útokmi si vyžaduje použitie určitých proaktívnych krokov proti hrozbám, ako sú phishing, sociálne inžinierstvo a škodlivý softvér pre Android. To znamená kontrolovať URL adresy webových stránok, sťahovať aplikácie z oficiálnych obchodov, udržiavať PIN kódy v tajnosti, používať bezpečnostné aplikácie v smartfónoch, vypínať funkciu NFC, keď nie je potrebná, používať ochranné puzdrá alebo používať virtuálne karty chránené autentifikáciou,“ radí Štefanko.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM