Správy Zo zahraničia

Madridčania v šoku, mesto zahalil dym: Dôvodom je silný požiar v susednom Portugalsku

Obyvatelia španielskej metropoly sa sťažovali na silný zápach po spálenine. Požiar, ktorý to spôsobil, však horí stovky kilometrov ďaleko v inej krajine.

Ilustračný obrázok k článku Madridčania v šoku, mesto zahalil dym: Dôvodom je silný požiar v susednom Portugalsku
Zdroj: TASR/AP

Dym z obrovského lesného požiaru v strednom Portugalsku zahalil v utorok štyri známe mrakodrapy v 400 kilometrov vzdialenom Madride a obyvatelia španielskej metropoly sa sťažovali na silný zápach po spálenine. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Prekvapení Madridčania

Požiar, ktorý spustošil portugalský národný park Serra da Estrela, vypukol 6. augusta a do nedele bol z veľkej časti uhasený. V pondelok sa však opäť vznietil, v dôsledku čoho úrady evakuovali niekoľko dedín. S požiarom, ktorý už spálil viac ako 17.000 hektárov, bojovalo vyše 1100 hasičov za podpory 13 hasičských lietadiel.

Na družicových snímkach NASA Worldview vidno oblak dymu, ktorý sa tiahne od západu Pyrenejského polostrova smerom k jeho východnej polovici a za Madrid, kde záchranné zložky museli znepokojeným obyvateľom vysvetľovať, že v blízkosti nie je žiadny požiar.

Požiare aj v Španielsku

Na východe Španielska sa zasa stovky hasičov snažili dostať pod kontrolu dva lesné požiare v provincii Valencia. V oblasti Vall d'Ebo južne od Valencie sú uzavreté cesty a približne 2000 ľudí museli od nedele evakuovať po tom, čo blesky vyvovali lesný požiar, ktorý odvtedy spálil viac ako 9500 hektárov.

Európsky spravodajský systém lesných požiarov (EFFIS) uviedol, že rok 2022 bol v Španielsku doposiaľ najhorším, čo sa týka rozsahu spálených území a počtu požiarov. Tohtoročné požiare zničili v Španielsku už viac ako 270-tisíc hektárov lesa a ďalších porastov.

V Portugalsku lesné požiare spustošili približne 85-tisíc hektárov alebo takmer jedno percento územia krajiny, čo je najvyššie percento v rámci Európskej únie.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM