Monika Hanigovská Lifestyle

Lekári sa chytajú za hlavu: Čistíte si UŠI takto? Robíte to zle!

Ako si čistiť správne uši? Pozrite sa na to očami a ušami najpovolanejších.

Ilustračný obrázok k článku Lekári sa chytajú za hlavu: Čistíte si UŠI takto? Robíte to zle!
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Mnohí z nás si nevedia predstaviť deň bez toho, aby si nevyčistili uši. Túto rutinu vykonávajú s dobrým presvedčením, že pre svoje telo robia len to najlepšie.

Je tu však aj druhá skupina ľudí, ktorá si do nich strká vatové tyčinky podľa potreby. Ako je to správne? Lekári však nateraz sklamali jednu aj druhú skupinu vyznávačov tohto rituálu.

Robíte to zle, počúvajte telo

Ako píše britský denník The Sun, ušný maz nie je v skutočnosti príznakom toho, že sme svoje uši doteraz zanedbávali. Je to prirodzený jav. „Ušný maz nás v skutočnosti chráni pred vírusmi a škodlivými baktériami, pretože vytvára barikádu,“ opisujú jeho prínos odborníci pre tamojší portál.

Podľa lekárky Deborah Leeovej nepotrebujeme vatové tyčinky a máme zabudnúť i na pravidelný harmonogram čistenia uší – ušný maz vypadne jednoducho sám.

„Stačí akceptovať, že príroda sa o to postará za vás,“ vraví lekárka a prízvukuje, že časť ušného mazu sa môžeme zbaviť jednoducho. Postačí nám kúpeľ a sprcha.

Niekto ho má prirodzene viac

Podľa slov odborníčky sú však niektorí z nás náchylnejší na jeho tvorbu. A tento stav môže neskôr vplývať na kvalitu nášho sluchu. Čo vtedy robiť? Nečakajte a vyhľadajte odborníka!

Zároveň však nezabúda dodať, aby sme odolali prílišnému mechanickému čisteniu uší. „Nech je to akokoľvek dráždivé a frustrujúce, nikdy si uši nečistite žiadnym ostrým predmetom, a do zvukovodu si nestrkajte vatové tyčinky hlboko.“

FOTO: ilustračné

Prečítajte si viac o zdraví

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM