Monika Hanigovská Magazín

ĽADOVÉ KOCKY nepatria len do nápojov: Pomáhajú pri varení, v domácnosti aj pri užívaní liekov

Malé kúsky ľadu sú využiteľné nielen v osviežujúcich drinkoch. Objavte ich ďalšie praktické vlastnosti.

Ilustračný obrázok k článku ĽADOVÉ KOCKY nepatria len do nápojov: Pomáhajú pri varení, v domácnosti aj pri užívaní liekov
Zdroj: pixabay.com , pixabay.com , pixabay.com

Kocky ľadu sme si obľúbili najmä počas horúcich letných dní. Vedeli ste, že dokážu zjednodušiť život aj inak?

1) Ryža ako čerstvá

Najlepšie chutí čerstvo uvarená, no aj v odloženej podobe vám môže padnúť vhod. Postačí, ak pridáte do pokrmu niekoľko ľadových kociek a následne ju zohrejete. „Ľad vytvára paru, a tá sa vstrebáva späť do ryže, dodáva jej vlhkosť,“ opisuje portál Quench Essentials.

2) Polievka bez prebytočného tuku

Prekáža vám v polievke plávajúca mastnota? Skúste malý, ale účinný trik. Do kovovej naberačky vložte ľad a následne ju priložte na hladinu tekutiny. Čo sa stane? Tuk stvrdne a prilepí sa k naberačke. Potom ho stačí utrieť a postup opakovať do vyhovujúceho stavu.

Ak nemáte kovovú naberačku, postačí, ak do polievky ponoríte kocky ľadu. Molekuly tuku sa spoja a prilepia na ľad. Kocky ľadu vyberte z polievky skôr, ako sa roztopia.

3) Zbaví vás prilepenej žuvačky

Odstrániť prilepenú žuvačku tak, aby po nej neostala žiadna stopa, to je hotová veda. Ako ju dostať najlepšie z koberca, svetra či napríklad textilu? Na prilepenú žuvačku položte kocku ľadu alebo ľadové vrecko a nechajte pôsobiť.

„Akonáhle začne guma tvrdnúť, použite nôž na maslo alebo podobne menej ostrý predmet na vyzdvihnutie, a vylúpte ju. Ak zostala nejaká zvyšková guma, naneste na ňu alkohol a pomocou noža ju opatrne povyberajte,“ opisuje portál Quench Essentials.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM