Správy Zo Slovenska

Kúpili ste či predali nehnuteľnosť? Nezabudnite podať daňové priznanie! Čas sa kráti

Za kúpené alebo predané nehnuteľnosti v minulom roku je potrebné podať daňové priznanie. Ak tak neurobíte, riskujete vysokú pokutu.

Ilustračný obrázok k článku Kúpili ste či predali nehnuteľnosť? Nezabudnite podať daňové priznanie! Čas sa kráti
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Všetci obyvatelia, ktorí minulý rok kúpili, predali, darovali, dostali do daru nehnuteľnosť, skolaudovali rozostavanú nehnuteľnosť musia do konca januára podať daňové priznanie.

Priznanie k dani z nehnuteľnosti podávajú len tie fyzické a právnické osoby, ktorým pribudla nehnuteľnosť, či nastala zmena oproti vlaňajšiemu roku. Svojich obyvateľov na to upozornil aj bratislavský magistrát.

Podanie daňového priznania sa týka nových nehnuteľností, zmeny vlastníckych vzťahov ku pôvodnej nehnuteľnosti, alebo v prípade dedičstva – rozdelenia na nových spoluvlastníkov.

„V prípade dedičstva sa daňové priznanie podáva do 30 dní od právoplatnosti rozhodnutia o dedičstve. V prípade bezpodielového vlastníctva manželov podáva priznanie len jeden z manželov. V prípade spoluvlastníkov podávajú vlastníci daňové priznanie buď každý do výšky svojho podielu, alebo na základe dohody spoluvlastníkov podá daňové priznanie jeden z nich,“ informuje hlavné mesto.

Ako na to?

Daňovník si nemusí v priznaní k dani z nehnuteľnosti sám vypočítavať daň z nehnuteľnosti.

Musí však uviesť číslo parcely, orientačné číslo a súpisné číslo pri stavbách, číslo bytu pri bytoch a hlavne výmeru nehnuteľnosti.

„Výpočet výšky dane sa odvíja od sadzby dane určenej pre daný typ nehnuteľnosti a jej výmery. Údaje sú uvedené v liste vlastníctva k nehnuteľnosti, v rozhodnutí odboru katastra nehnuteľnosti či v zmluve, ktorou nadobudol nehnuteľnosť,“ spresnila samospráva.

Priznanie k dani z nehnuteľnosti je možné podať poštou i elektronicky. Tlačivo si môžete stiahnuť na stránke www.slovensko.sk. Nezabudnite na podpis daňovníka.

Pozor si dajte aj na správne zaradenie nehnuteľnosti pri právnických osobách.

Prečítajte si tiež

Neriskujte pokutu

Pokuta za nepodanie daňového priznania v lehote je od päť do 3 000 eur podľa závažnosti priestupku. Mesto Bratislava upozorňuje, že do predmetu zdanenia patria okrem bytových, nebytových priestorov a pozemkov aj napríklad objekty podzemných garáží, ambulantných stánkov a prenosných trafostaníc.

Rozhodnutia o vyrubenej dani z nehnuteľnosti posiela mesto občanom v priebehu mája a júna. V nasledujúcich rokoch už daňové priznanie podávať nemusíte. Správca dane vám výmer zašle automaticky.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM