Rastislav Búgel Kultúra

KRUTÁ rana osudu: Speváčka z Humenného už TRETÍKRÁT bojuje so zákernou rakovinou

Život ju ťažko skúša. Slovenská speváčka bojuje s rakovinou. Ochorenie udrelo už tretíkrát.

Ilustračný obrázok k článku KRUTÁ rana osudu: Speváčka z Humenného už TRETÍKRÁT bojuje so zákernou rakovinou
Zdroj: Facebook.com/Stefi Šalatová

Štefánia Šalatová je 30-ročná slovenská speváčka, ktorá je známa pod umelecký menom Stefi. Hudba ju sprevádza už od detstva a postupne jej pomohla zvládať prekážky, ktoré jej život hádže pod nohy. A že ich nebolo málo.

Ako informuje Čas.sk, prvýkrát jej rakovinu lymfatických uzlín diagnostikovali v roku 2015. Prišiel šok a strach. Vtedy ešte len 21-ročná speváčka však zabojovala, absolvovala šesť chemoterapií a pätnásť ožarovaní a zákerné ochorenie porazila.

Choroba sa vrátila

Druhýkrát ochorenie udrelo ešte silnejšie. „Musela som ležať tri, niekedy aj päť dní v nemocnici v dvojtýždňových intervaloch, ale nemala som ožarovanie, no absolvovala som transplantáciu kmeňových buniek, kde som bola sama sebe darkyňou,“ prezradila pre Nový Čas v čase, keď si myslela, že už je vyliečená.

Rakovina sa v decembri vrátila aj tretíkrát. „Za posledný týždeň som toho stihla celkom dosť. Vrátili sme sa z Filipín, ozdobila som vianočný stromček, natočili sme nový videoklip, natočila som dokrútky pre RTVS a pre TV Markíza a stihla som byť aj operovaná…Vrátila sa mi rakovina. Veru, je tu tretíkrát ale je prvá, ktorú som prijala s absolútnym pokojom. Je relatívne skoro podchytená. Teda aspoň to tak vyzerá. Jedna uzlina je už vyoperovaná a druhej, tej ťažšie dostupnej, nastavíme liečbu,“ napísala vtedy na sociálnej siet.

Ako najnovšie prezradila v Dobrých správach zo ŽIVOTA, tretíkrát rakovinu odhalili náhodou.

„Po druhej rakovine som išla na kontrolné vyšetrenie, aby mi skontrolovali, že či je to všetko OK. A úplne náhodne pri tom vyšetrení na endokrinológii mi našli niečo, nejaký výrastok. Tak sme to začali riešiť, poslali ma na CT-čko a zase z toho vzišlo, že sa mi opäť vrátilo ochorenie,“ priznáva Stefi.

Prežijem aj teraz!

Väčšina ľudí by sa po takejto správe zrútila. Ako to prijala speváčka? „Aby to nevyznelo, že to beriem príliš na ľahkú váhu, ale pri prvej rakovine sa človek strašne zľakne, už som to viackrát niekde spomínala, že hlavne v takom veku sa človek strašne zľakne. Že čo? Že rakovina? Proste sa zľakneš. Pri tej druhej sa človek veľmi sklame, že ona je natoľko drzá, že sa dokáže ešte vrátiť a pri tej tretej rakovine už je, povedala by som, taký, že už si prejdeš toľkými druhmi liečby a všetkých možných správ aj informácií, že už to berieš tak, že OK, vrátila sa. Proste, prežila som aj chemo, aj transplantáciu, aj ožiare, aj všetko možné, prežijem aj teraz,“ vraví Štefánia Šalatová, ktorá práve podstupuje imunoterapiu. Brať ju musí dva roky a má za sebou necelý prvý polrok. Ak by úplne nezabrala, hrozí jej transplantácia kmeňových buniek, kde by jej bol darcom niekto iný.

Silný odkaz

A aký odkaz má pre ostatných onkologických pacientov? „V prvom rade určite negoogliť, nečítať internet, dôverovať lekárom, počúvať všetko, čo povedia,“ dodala s tým, že pacient by si mal veriť a mať pozitívne nastavené myslenie: „Lebo to robí strašne veľa to nastavenie… Držte si pri sebe ľudí, ktorí vás ťahajú nahor a nie nadol.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM