Rastislav Búgel Technológie

Krátke videá nám majú pomôcť zahnať nudu, no OPAK je pravdou: Robíte túto CHYBU aj vy?

Pociťujete pri sledovaní videí nudu? Podľa vedcov robíte túto veľkú chybu.

Ilustračný obrázok k článku Krátke videá nám majú pomôcť zahnať nudu, no OPAK je pravdou: Robíte túto CHYBU aj vy?
Zdroj: Dnes24.sk

Krátke videá dnes nájdeme snáď na každej sociálnej sieti. Hoci sú to len pár sekundové „zábavky“, ich cieľ je jasný – udržať nás na danej platforme čo najdlhšie. A darí sa im to výnimočne dobre. Prechádzaním takéhoto obsahu nezriedka strávime dlhé minúty, niektorí až hodiny voľného času.

Nudíme sa čoraz viac

Chceme nimi zahnať nudu a ani nevieme ako a čas neúprosne letí.

„Vedci teraz ale zistili, že prepínanie z videa na video alebo preskakovanie v tom istom videu k lepšiemu zážitku príliš nepomáha – ľudia sa potom v skutočnosti naopak ešte viac nudia,“ píše server ct24.

A čo je za tým? Viac vysvetlila autorka výskumu Katy Tamová z Univerzity Toronto Scarborough. „Keď ľudia neustále prepínajú medzi videami, prestávajú sa im naozaj venovať a stále hľadajú niečo zaujímavejšie. To môže viesť k zvýšeným pocitom nudy. Potešenie často pramení z toho, že sa do videa ponoríme, a nie z toho, že ho preskakujeme,“ prezradila.

Dajte si pozor

Najnovší výskum sa zhoduje s ďalšími štúdiami. Podľa vedcov využívame sociálne siete a telefóny na zahnanie pocitu nudy. Ich časté používanie však tento pocit iba zhoršuje.

Štúdia kanadských vedcov bola zverejnená v časopise Journal of Experimental Psychology a zamerala sa na 1 200 respondentov počas sedem rôznych experimentov.

„Náš výskum ukazuje, že ľudia síce pretáčajú videá rýchlo dopredu alebo ich preskakujú, aby sa nenudili, ale v skutočnosti ich toto správanie môže znudiť ešte viac. Rovnako ako v kine platíme za pohlcujúci zážitok, tak aj pri videách nám často prináša pôžitok to, keď sa do nich pohrúžime, a nie keď ich prelietavame. Kým stlačíte tlačidlo rýchleho pretáčania alebo video preskočíte, tak by možno bolo lepšie hľadať spôsoby, ako sa pri sledovaní sústrediť," dodala vedkyňa.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM