han Zo Slovenska

TAKTO Kotleba NABÁDAL na protest v Michalovciach: Nie z nenávisti k cigánom, ale...

Podnecuje vášne? Predseda strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) na dnes, čiže nedeľu (8. januára), zvolával ľudí na protest v Michalovciach.

Ilustračný obrázok k článku TAKTO Kotleba NABÁDAL na protest v Michalovciach: Nie z nenávisti k cigánom, ale...
Zdroj: Facebook.com/Peter Pollák

Podľa informácii portálu tvnoviny.sk, prišli na protest v Michalovciach, na ktorý nabádal predseda ĽSNS Marian Kotleba, stovky Rómov. „Prišli takto ukázať, že súcitia s príbuznými obete. Zároveň je na mieste aj antikonfliktný tím, ktorý medzi ľuďmi hlása, aby sa nedali vyprovokovať,“ píše spomínaný portál.

Pokoj, až kým…

„Zhromaždenie bolo pokojné, kým na tribúne nevystúpil Marian Kotleba. Vtedy Rómovia nahlas dali najavo, že nesúhlasia s jeho prítomnosťou,“ uvádza web tvnoviny.sk. Pár chvíľ potom začali opúšťať michalovské námestie. Ako ešte poznamenávajú na tvnoviny.sk, k žiadnym stretom neprišlo.

O čo išlo?

Všetko bolo kvôli brutálnej vražde sestričky Eriky, ktorú mal spáchať len 18-ročný miestny mladík v prvých hodinách tohto roka v centre Michaloviec. „Minulú nedeľu to bola Erika. Ak sa nič nezmení, tak najbližšie to môže byť vaša dcéra, sestra, žena alebo mama,“ začal Kotleba výzvu na Facebooku.

„Reakcie štandardných politikov na brutálnu lúpežnú vraždu v Michalovciach ukazujú, že oni záujem chrániť slušných ľudí nemajú. Ani smrť nevinnej ženy s nimi nepohla. Preto čím viac nás v nedeľu v Michalovciach bude, tým väčšia bude nádej, že Erikina smrť nebola zbytočná a niečo sa zmení,“ pokračoval.

„Prosím, teraz nehľadajte výhovorky, pre ktoré prísť nemôžete, ale hľadajte spôsoby, ako do Michaloviec prídete. Každý jeden z nás je rovnako dôležitý! Jeden za všetkých, všetci za jedného!“ končí status predsedu ĽSNS.

Podľa informácii tvnoviny.sk, organizátor predčasne zhromaždenie ukončil.

Kotlebova dodávka

Ešte pred zhromaždením sa po meste premávala dodávka ĽSNS, ktorá vyzývala ľudí, aby zakročili proti rómskej komunite. Video pridal na sociálne siete europoslanec Peter Pollák a dodal: „Dnes sme na neho podali trestné oznámenie.“

Pollák ale pripomína jednu vec. Akú? „Zlyhanie jednotlivca nemôžeme hodiť na komunitu stoviek tisíc ľudí,“ napísal.

„Oceňujem rýchly a profesionálny zásah polície a zároveň verím, že po dôkladnom vyšetrení bude vrah spravodlivo potrestaný. Zároveň ma mrzí, že niektorí ľudia sa snažia kvôli činu násilného jednotlivca vyvolať vlnu nenávisti voči celej rómskej komunite, ktorej chcú prisúdiť kolektívnu vinu za tento ohavný čin," dodal Pollák.

A týmto uzavrel svoj status: "Pokúšajú sa vyvolať nenávisť voči celej rómskej komunite, čo našej spoločnosti a ani žiadnemu slušnému človeku v žiadnom prípade nepomôže.“

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM