Zo Slovenska

Odborníci bijú na POPLACH! Dôležité upozornenia na variant delta: Tu je odkaz DOVOLENKÁROM!

Konzílium odborníkov upozornilo na zvýšené riziko šírenia variantu delta nového koronavírusu.

Ilustračný obrázok k článku Odborníci bijú na POPLACH! Dôležité upozornenia na variant delta: Tu je odkaz DOVOLENKÁROM!
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Pripravilo preto cestovné odporúčania, ktoré majú pomôcť zabrániť jeho zavlečeniu a šíreniu na Slovensku. Ako poukázali odborníci, v poslednom období sledujú v niektorých krajinách Európskej únie, najmä v Portugalsku a niektorých regiónoch Španielska, rastúcu epidemiologickú hrozbu v podobe variantu delta.

Obmedzenia

„Veľké problémy už spôsobil a spôsobuje aj v Spojenom kráľovstve a mnohých oblastiach južnej pologule,“ pripomenuli s tým, že veľmi dôležitú úlohu zohráva ochrana štátnej hranice.

Konzílium odporúča pred cestou oboznámiť sa s epidemiologickou situáciou v cieľovej destinácii. Dôsledne tiež radia zvážiť cestu do rizikových krajín. Pri zhoršení situácie v krajine podľa nich treba počítať s prípadnými obmedzeniami v súvislosti s návratom na Slovensko.

Zo sveta

Individuálna doprava

Ak je to možné, občania by podľa konzília mali pri ceste do zahraničia uprednostniť individuálnu dopravu pred hromadnou. „Najbezpečnejšie je cestovať do zahraničia, ak sme kompletne zaočkovaní,“ poznamenali odborníci.

Pred návratom do zahraničia sa treba vždy zaevidovať do e-hranice, apeluje tiež konzílium. Podľa charakteru rizika v navštívenej krajine odporúčajú tiež absolvovať po návrate testovanie v súlade s odporúčaniami vlády a zostať v karanténe.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM