han Zo Slovenska

Kompletný PREHĽAD vyhostených ruských diplomatov: Slovensku patrí ŠTVRTÉ miesto!

Z dôvodu vyvolania vojenskej invázie na Ukrajine sa drvivá väčšina štátov rozhodla vyhostiť ruských diplomatov. Slovensko sa zaradilo k tým krajinám, ktoré ich poslali preč najviac!

Ilustračný obrázok k článku Kompletný PREHĽAD vyhostených ruských diplomatov: Slovensku patrí ŠTVRTÉ miesto!
Zdroj: Facebook.com/Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO

Presne pred mesiacom 14. marca slovenské ministerstvo zahraničných vecí rozhodlo o vyhostení troch pracovníkov Veľvyslanectva Ruskej federácie v SR.

Dôvodom bolo ich pôsobenie v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. Slovensko k tomuto kroku pristúpilo na základe vyhodnotenia slovenských spravodajských služieb. Vyhostení diplomati museli územie našej krajiny opustiť do 72 hodín.

Odpoveď z Ruska

Ruské ministerstvo zahraničných vecí na margo toho uviedlo, že vyhostenie troch ruských diplomatov zo Slovenska „neostane bez odpovede“. TASR správu prevzala od agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na agentúru Interfax.

„Táto neopodstatnená akcia neostane bez odpovede,“ uviedol ruský rezort diplomacie pre agentúru TASS.

Netrvalo dlho a našu krajinu muselo opustiť ďalšia várka ruských diplomatov.

Druhá várka

Presne 30. marca muselo zo Slovenska odísť ďalších 35 ruských diplomatov, ministerstvo zahraničných vecí rozhodlo o znížení personálu. Diplomatickú nótu o rozhodnutí dostal predvolaný ruský veľvyslanec.

„Počas stretnutia mu bola odovzdaná diplomatická nóta, ktorou ho ministerstvo zahraničných vecí informovalo o rozhodnutí Slovenskej republiky na základe článku 11 Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch znížiť personál Veľvyslanectva Ruskej federácie v Bratislave o 35 osôb, a stanoviť tým maximálny počet držiteľov diplomatických a služobných pasov na tejto diplomatickej misii,“ napísal rezort.

Aktuálne sa minister obrany Jaroslav Naď na sociálnej sieti „pochválil“ grafikou, ktorá poukazuje na túto tému. Podľa nej je Slovensko na štvrtom mieste zo všetkých európskych štátov v počte vyhostených ruských diplomatov.

„Toto nie je vyhostenie ruských diplomatov, ale je to protišpiónska operácia,“ napísal ku grafike Naď.

Dokopy mali v Európe vyhostiť všetky krajiny 449 diplomatov z Ruska. Na prvom mieste je Poľsko (45), nasleduje Francúzsko (41), Nemecko (40) a potom je Slovensko (38).


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

TOTO NIE JE VYHOSTENIE DIPLOMATOV, JE TO ŠPECIÁLNA PROTIŠPIÓNSKA OPERÁCIA 😏

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO on Thursday, April 14, 2022
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM