TOS Lifestyle

KEDY si v priebehu dňa dopriať SLADKOSŤ? Dietologička prezradila konkrétny čas

Je ťažké im odolať... Dietologička radí, kedy počas dňa je najlepšie jesť sladké maškrty.

Ilustračný obrázok k článku KEDY si v priebehu dňa dopriať SLADKOSŤ? Dietologička prezradila konkrétny čas
Zdroj: Pixabay.com , Unsplash.com

Sladkosti na jednej strane poskytujú okamžitú dávku energie a zlepšujú aj našu náladu. Niet sa čo čudovať, ide o jedinú chuť, ktorú si mozog pamätá z obdobia ešte pred narodením.

Na druhej strane je všeobecne dobre známe, že sladkosti nie sú práve najzdravším pokrmom, nemá ich v láske pankreas, srdce, mozog a ani pokožka, navyše nie sú za jedno s chudnutím a ich konzumácia v nás preto v konečnom dôsledku vyvoláva pocit viny.

Netreba sa ich vzdávať

Dobrou správou je, že podľa najnovších poznatkov sa ľudia nemusia sladkostí úplne vzdávať a cukrový detox sa odporúča len pre tých, ktorí ich jedia priveľa, resp. to s nimi preháňajú.

Ako vysvetlila pre server Onet.pl dietologička a zároveň aj takzvaná psychodietologička Joanna Zielewska, veľmi dôležité je okrem toho, že koľko a aké sladkosti konzumujeme aj to, kedy počas dňa si ich doprajeme.

Čo ráno?

Môžete zjesť niečo sladké aj ráno, ak patríte medzi tých, ktorých metabolizmus sa prebúdza pomaly. Dve kocky tmavej čokolády uľahčia aj zvládanie ranného stresu. Následne si však treba dať poriadne výživné a zdravé raňajky.

Až do 11:00 telo podľa odborníčky absorbuje potrebné mikroelementy ako špongia, najmä vitamín C, ktorý dodáva vitalitu a stimuluje spaľovanie tukov, ale aj vápnik, železo a zinok.

Pozor na večer

Čo sa týka rána, ešte jeden tip od odborníčky. Dve muchy jednou ranou trafíte, ak si dáte čerstvo vylisované ovocné šťavy.

Veľa ľudí siaha po sladkom večer. Je to spôsob akéhosi relaxu po dlhom a náročnom dni. Dietologička však varuje, energetická náročnosť je nízka a sladkosti sa vám uložia na bruchu alebo bokoch…

Najlepší čas

Sladkosť na raňajky by nahradila zdravšie pokrmy, na ktoré telo po noci netrpezlivo čaká, aby aktivovali tisíce dôležitých procesov. Večer ju zase telo nespáli. Kedy je teda ten ideálny čas?

Kúsok koláča, torty či zmrzlinu je najlepšie dať si podľa odborníčky počas skorého popoludnia. Obzvlášť, ak práve vynakladáme nejaké úsilie, nielen fyzické, počíta sa aj to intelektuálne.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM