TOS Cestovanie

Kde sú NAJČISTEJŠIE pláže sveta? Rebríčku kraľuje TÁTO európska krajina!

Je pre vás pri výbere dovolenkovej lokality obzvlášť dôležitá čistota pláží? Nápomocný vám v tom prípade môže byť tento rebríček.

Ilustračný obrázok k článku Kde sú NAJČISTEJŠIE pláže sveta? Rebríčku kraľuje TÁTO európska krajina!
Zdroj: Unsplash.com

Pre mnohých ľudí zohráva významnú úlohu pri výbere dovolenkovej destinácie čistota pláží. V ktorej krajine je možné najčastejšie natrafiť na takéto pláže?

Pomôcť zorientovať sa v tom môže kampaň Modrá vlajka. Túto environmentálnu pečiatku kvality získavajú pláže, ktoré sú obzvlášť čisté a udržateľné.

Medzi kritériá patrí aj infraštruktúra, kvalita vody, dostupný priestor a ponúkané služby.

Vedie Španielsko

Modrú vlajku udeľuje Nadácia pre environmentálne vzdelávanie so sídlom v Kodani v Dánsku už od roku 1987 a krajinou s najviac ocenenými plážami je tento rok Španielsko.

Celkovo 639 španielskych pláží získalo v roku 2024 prestížnu pečiatku. To je o jedenásť viac ako minulý rok. Len v okolí Malagy bolo tento rok udelených 50 modrých vlajok.

TOP 10

Po Španielsku má najviac čistých pláží Grécko (625), bronzová priečka patrí Turecku (567), štvrté je Taliansko (485) a prvú päťku uzatvára Francúzsko (399).

Svoje miesto v rebríčku TOP 10 majú aj štáty ako Portugalsko (398 pláží s Modrou vlajkou), Dánsko (143), Írsko (85), Mexiko (78) a Cyprus (76).

Zaujímavosťou je, že v rebríčku v prvej desiatke úplne dominujú európske krajiny. Dostalo sa medzi ne len Mexiko, ktorému s počtom 78 takýchto pláží patrí 9. miesto.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM