han Zo Slovenska

KDE na Slovensku úraduje omikron? Pre dobro neočkovaných starkých, sa IZOLUJTE!

Nový variant koronavírusu vyčíňa po celom svete a nevyhneme sa mu ani na Slovensku. Dátoví experti si posvietili na niektoré údaje, ktorými chcú upozorniť na blížiace sa nebezpečenstvo.

Ilustračný obrázok k článku KDE na Slovensku úraduje omikron? Pre dobro neočkovaných starkých, sa IZOLUJTE!
Zdroj: www.digipay.sk/Miroslav Plocháň

Omikron sa šíri rýchlo a onedlho sa stane dominantným variantom aj u nás. Práve preto sa zavádzajú prísne opatrenia, ktoré nás onedlho tiež zrejme čakajú. O tom, aká vážna situácia je aktuálne na Slovensku, sa pokúsili priblížiť experti zo stránky Dáta bez pátosu.

V jednom z ich príspevkov na Facebooku sa zamerali práve na súčasný stav ohľadne omikronu. „Ak niekde rastie počet pozitívnych a ak to je v okresoch a regiónoch, kde bola špička delty na Dušičky, tak to teraz nie je delta. Je to omikron,“ varujú experti.

Kde už vyčíňa?

„Ak je dnes v Stropkove, v Čadci, v Senici, v Námestove, v Tvrdošíne PCR pozitivita okolo alebo nad 40%, tak to nie je normálne a treba tam posilniť diagnostické (v nemocniciach) a epidemiologické (v okolí pozitívnych) PCR testovanie. Áno, treba to tam posilniť, aby sa tí ľudia izolovali. Pre dobro tam žijúcich neočkovaných starkých,“ uviedli analytici z populárnej stránky, ktorá sa zaoberá údajmi o koronavíruse.

„Ak v niektorých okresoch stúpa omikron, nie je rozumné, aby sa v interiéri, na 2–3 hodiny, pre veľa ľudí, otvorili kiná a divadlá,“ píšu.

Dánsko verzus Stropkov

Odborníci na dáta sa pokúsili o názorný príklad: „Dánsko má kiná a divadlá zavreté od 10. decembra do 17. januára. Kvôli omikronu. Nemusíme byť evolučným virológom, ani epidemiológom, aby sme rozumeli, že v Stropkove dnes majú asi 2% ľudí v hrdle omikrona. To nie je strašenie. To je fakt.“

Čo sa týka tej skupiny obyvateľstva, ktorá nebude mať na Slovensku s touto vlnou žiadny problém, sú podľa Dát bez pátosu vysokoškoláci v Bratislave. „Tí sú na 88% zaočkovaní a na 20% prekonaní. Čo dáva dokopy 110%. Toľko vysokoškolákov v Bratislave samozrejme nie je, lebo niektorí sú aj prekonaní a aj zaočkovaní,“ vysvetlili experti.

Naopak, v Čadci je podľa nich z 19-tisíc seniorov nad 60 rokov až 7 500 nezaočko­vaných a 12-tisíc je bez tretej dávky. „Minulý týždeň sa za 200 eur dostavilo do očkovacieho centra presne 45 z nich na prvú dávku. Z tých nezaočkovaných 7 500 asi 2 500 už je prekonaných z prvej, druhej, tretej vlny a omikron ich teda nenájde prekvapených,“ poznamenali Dáta bez pátosu.

Kedy sa lyžovať?

Dátoví analytici sa pozreli aj na tých, ktorí sa chcú ísť lyžovať. „Na Oščadnicu a Litmanovú si rezervujte termín na jarné prázdniny ku koncu februára. Teraz nie. Ak si zlomíte nožičku na lyžovačke, do čačianskej nemocnice sa nedostanete. Ide a pôjde o regionálny problém,“ uzavreli.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM