TOS Svet o Slovensku

K Nemcom patrí pivo, k Francúzom víno. Čo Slováci? Pijeme NÁRAZOVO a toto uprednostňujeme!

Víno, pivo či tvrdý alkohol? Neuveríte, do akej skupiny nás zaradila nedávna štúdia.

Ilustračný obrázok k článku K Nemcom patrí pivo, k Francúzom víno. Čo Slováci? Pijeme NÁRAZOVO a toto uprednostňujeme!
Zdroj: Pixabay.com

Podľa štúdie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorej výsledky rozoberá známy francúzsky denník Le Figaro, sú návyky týkajúce sa konzumácie alkoholu v Európe v priebehu dvoch desaťročí až pozoruhodne stabilné.

Napriek spoločenským a ekonomickým zmenám zostávajú preferencie čo sa týka výberu alkoholických nápojov hlboko zakorenené v tradíciách jednotlivých európskych kultúr.

Vínové krajiny

Štúdia vychádzala z údajov globálneho systému WHO na monitorovanie alkoholu a zdravia, ktorý vychádza z oficiálnych záznamov o predaji, daniach a výrobe v štátoch Európskej únie, na Islande, v Spojenom kráľovstve, v Nórsku a na Ukrajine.

Klasifikovala šesť skupín. Napríklad, v prvej skupine dominuje konzumácia vína a patria do nej krajiny ako Francúzsko, Grécko či Švédsko. Víno, historický nápoj predovšetkým v stredomorských krajinách, je stále veľmi obľúbené. „V týchto regiónoch bolo po stáročia hlavným produktom,“ poznamenala hlava tejto štúdie Daniela Correia.

Prekvapujúcim zistením je fakt, že vo Francúzsku zažíva nevídaný boom v posledných rokoch aj pivo.

Čo Slováci?

Do ďalšej skupiny patria krajiny, kde je spotreba piva vysoká a spotreba liehovín nízka, ako napríklad Rakúsko, Dánsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo.

Tretiu skupinu tvoria krajiny, v ktorých je vysoká spotreba piva aj liehovín, s vysokým výskytom nárazového pitia. Do tejto skupiny patria Chorvátsko, Maďarsko a Slovensko.

Čo si predstavovať pod pojmom „nárazové pitie“? Je to akýmsi opakom pravidelného popíjania. Ide o príležitostnú konzumáciu veľkého množstva alkoholu výlučne s účelom navodenia stavu opitosti.

Zdravotné následky

V štúdii figurujú ešte ďalšie tri skupiny štátov. Uvádza sa v nej, že krajiny, kde prevláda víno, majú najnižšiu mieru úmrtí súvisiacich s alkoholom.

„Alkohol je hlboko zakorenený v európskom živote a nevymizne. Je neoddeliteľnou súčasťou našej kultúry,“ vysvetľuje doktor Jürgen Rehm, spoluautor štúdie.

"Zníženie spotreby alkoholu by mohlo predĺžiť priemernú dĺžku života o dva až tri roky. Aby sme to dosiahli, musíme nájsť stratégie, ktoré rešpektujú tieto kultúrne tradície,“ poznamenal.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM