Jete šunku? Len dva plátky denne ZVYŠUJÚ riziko vzniku vážneho OCHORENIA
Tieto zistenia "mäsožravcov" nepotešia! Konzumáciou mäsa si môžu privodiť mimoriadne vážne ochorenie.
Vedci z Cambridge zverejnili výsledky rozsiahlej štúdie, do ktorej sa zapojili dva milióny ľudí z celého sveta. A odhalenia sú zarážajúce!
Výsledky, ktoré nepotešia
Ako informuje The Guardian, konzumácia spracovaného alebo červeného mäsa zvyšuje riziko cukrovky 2. typu.
Len dva plátky šunky denne zvyšujú nebezpečenstvo o 15 %!
Podľa portálu ide o doteraz najkomplexnejší dôkaz spojitosti konzumácie mäsa a vzniku cukrovky, ktorá predstavuje jedno z najnaliehavejších nebezpečenstiev pre globálne zdravie.
Nebezpečné ochorenie
„U viac ako 400 miliónov ľudí bola diagnostikovaná cukrovka 2. typu, ktorá je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek, srdcových infarktov, mŕtvice a amputácie dolných končatín. Okrem udržiavania zdravej hmotnosti a väčšieho pohybu dôkazy naznačujú, že jedným z hlavných spôsobov, ako znížiť riziko ochorenia, je zlepšenie stravovania,“ uvádza server.
Nebezpečná konzumácia mäsa
Zistenia vedcov Cambridgeskej univerzity boli publikované v časopise Lancet Diabetes & Endocrinology. Odporúčajú obmedziť konzumáciu spracovaného aj čerstvého mäsa. Vedci počas výskumu analyzovali údaje a zistili, že denná konzumácia 50 g spracovaného mäsa, čo predstavuje približne dva plátky šunky, bola spojená s o 15 % vyšším rizikom vzniku cukrovky 2. typu počas najbližších 10 rokov.
Pre porovnanie, konzumácia 100 g nespracovaného červeného mäsa denne, čo je ekvivalent malého steaku, bola spojená s o 10 % vyšším rizikom ochorenia. Konzumácia 100 g hydiny každý deň zase zvyšuje riziko o 8 percent.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné