JEDLO nabité spomienkami? Šarmantná Gigi má nový RECEPT: Pirohy, ale trochu inak!
Ktoré jedlo je odjakživa späté so Slovenskom? Halušky, placky, lokše, pirohy? Bezpochyby, všetky! Naša blogerka Gigi pripravila pirohy, ale po novom.
Blogerka Stanka „Gigi“ Šišková je našou „receptárkou“ a všetky jej chuťovky nájdete TU. Rovnako aj jej Instagram je takisto nabitý „mňamkami“. Teraz vsadila na niečo tradičné, sezónne, zdravé a hlavne, chutné!
Pirohy musia byť
„Milujem pirohy už od malička. Pripomínajú mi moje detské časy. Moja babka bola macherka v ich robení. Už medzi nami nie je, no vždy keď ich jem, tak si na ňu spomeniem,“ prezradila Stanka a pokračovala: „Tieto pirohy boli moje prvé vlastnoručne lepené! Akože, klobúk dole pred každou ženou, babkou, mamou, kuchárkou, ktorá ich robí aj každý druhý týždeň. Príprava aj dve a pol hodiny a za päť minút boli fuč.“
Tekvicovo-špaldové pirohy so zemiakovou plnkou
Čo potrebujeme pri recepte na cesto:
- 450g špaldovej celozrnnej hladkej múky
- 1× vajce
- štipku soli
- 1× tekvicové pyré – vychladené (z malej tekvice)
- vlažnú vodu, podľa potreby
Čo potrebujeme na zemiakovú nápľn:
- 3 zemiaky
- soľ
- mleté čierne korenie
- drvenú rascu
- 3× lyžice masla
„Ja som robila z dvojitej dávky, čiže všetko krát dva. Okrem pyré, to stačí z jednej tekvice,“ dodáva Stanka Šišková.
Postup
„Múku, vajce, soľ, tekvicové pyré spolu zmiešame a pridávame postupne vlažnú vodu. Vypracujeme si cesto, hnetieme až je pekne vypracované, myslím, že budete vedieť a vidieť, keď to budete mať pred sebou. Cesto si prekryjeme a na 15 minút necháme odstáť. Následne rozvaľkáme na 2 – 3 mm a vykrojíme malou šálkou krúžky, naplníme a spojíme,“ radí Gigi.
„Z tej dvojitej dávky mi vyšlo kopec pirohov na slano, na sladko (plnené napríklad lekvárom) a dokonca ešte zostalo aj na pizzu,“ podotkla šikovná mamička dvoch detičiek.
Tip na záver
„S kyslou smotanou a opraženou cibuľkou na masle, sú proste topka!“ uzavrela Stanka.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.