han Recept na dnes

JEDLO nabité spomienkami? Šarmantná Gigi má nový RECEPT: Pirohy, ale trochu inak!

Ktoré jedlo je odjakživa späté so Slovenskom? Halušky, placky, lokše, pirohy? Bezpochyby, všetky! Naša blogerka Gigi pripravila pirohy, ale po novom.

Ilustračný obrázok k článku JEDLO nabité spomienkami? Šarmantná Gigi má nový RECEPT: Pirohy, ale trochu inak!
Zdroj: Instagram.com/gigivari

Blogerka Stanka „Gigi“ Šišková je našou „receptárkou“ a všetky jej chuťovky nájdete TU. Rovnako aj jej Instagram je takisto nabitý „mňamkami“. Teraz vsadila na niečo tradičné, sezónne, zdravé a hlavne, chutné!

Pirohy musia byť

„Milujem pirohy už od malička. Pripomínajú mi moje detské časy. Moja babka bola macherka v ich robení. Už medzi nami nie je, no vždy keď ich jem, tak si na ňu spomeniem,“ prezradila Stanka a pokračovala: „Tieto pirohy boli moje prvé vlastnoručne lepené! Akože, klobúk dole pred každou ženou, babkou, mamou, kuchárkou, ktorá ich robí aj každý druhý týždeň. Príprava aj dve a pol hodiny a za päť minút boli fuč.“

Tekvicovo-špaldové pirohy so zemiakovou plnkou

Čo potrebujeme pri recepte na cesto:

  • 450g špaldovej celozrnnej hladkej múky
  • 1× vajce
  • štipku soli
  • 1× tekvicové pyré – vychladené (z malej tekvice)
  • vlažnú vodu, podľa potreby

Čo potrebujeme na zemiakovú nápľn:

  • 3 zemiaky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • drvenú rascu
  • 3× lyžice masla

„Ja som robila z dvojitej dávky, čiže všetko krát dva. Okrem pyré, to stačí z jednej tekvice,“ dodáva Stanka Šišková.

Postup

„Múku, vajce, soľ, tekvicové pyré spolu zmiešame a pridávame postupne vlažnú vodu. Vypracujeme si cesto, hnetieme až je pekne vypracované, myslím, že budete vedieť a vidieť, keď to budete mať pred sebou. Cesto si prekryjeme a na 15 minút necháme odstáť. Následne rozvaľkáme na 2 – 3 mm a vykrojíme malou šálkou krúžky, naplníme a spojíme,“ radí Gigi.

„Z tej dvojitej dávky mi vyšlo kopec pirohov na slano, na sladko (plnené napríklad lekvárom) a dokonca ešte zostalo aj na pizzu,“ podotkla šikovná mamička dvoch detičiek.

Tip na záver

„S kyslou smotanou a opraženou cibuľkou na masle, sú proste topka!“ uzavrela Stanka.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM