Jedlo na vianočných trhoch: TOTO si všímajte, aby ste zistili, či je v stánku HYGIENA
Aj vás láka dať si klobásku, cigánsku pečienku, lokšu či iné dobroty na vianočných trhoch no neviete, či je v stánku hygiena? Takto to zistíte!
Ako môže zákazník narýchlo vyhodnotiť dodržiavanie hygienického štandardu v stánkoch? Úrad verejného zdravotníctva SR zhrnul základné body, ktoré stačí odsledovať.
- Vystavované nebalené pokrmy a potraviny v stánkoch musia byť vhodne chránené pred kontamináciou z okolitého prostredia (prikryté aspoň ochrannou fóliou).
- Pri príprave a manipulácii s nimi nesmú osobám, ktoré podávajú hotové pokrmy zákazníkom, chýbať jednorazové rukavice a pokrývka hlavy.
- Zákazník by mal pred kúpou pokrmu venovať pozornosť aj čistote pracovných dosiek či kuchynských pomôcok v stánkoch a čistote pracovného odevu zamestnancov.
- Všimnúť by si mal aj, či zamestnanci dodržiavajú základné hygienické zásady, napríklad či nechytajú polotovary, potraviny či hotové pokrmy holými rukami.
- Chladené potraviny a používané polotovary nesmú byť uložené voľne, patria do chladiacich zariadení.
„Tieto jednoduché odporúčania možno brať ako orientačné „záchytné body“, vďaka ktorým sa cez výdajné okienko možno narýchlo presvedčiť, či pracovníci dodržiavajú aspoň základný hygienický štandard,“ informuje úrad na stránke.
Hygiena je dôležitá pre zdravotnú bezpečnosť ponúkaného sortimentu, a preto je dobré, ak zjavné nedostatky dokáže na prvý pohľad rozpoznať už samotný zákazník. Za účelom prevencie a ochrany zdravia obyvateľov zároveň regionálne úrady verejného zdravotníctva ako obvykle vykonávajú na vianočných trhoch celoslovenské kontroly.
Ilustračné foto