Je veľa dôvodov, prečo jesť JAHODY: Na TOTO si ale pri obľúbenom ovocí dávajte pozor!
Aj inak veľmi zdravé jahody môžu mať na človeka negatívne účinky. Na tieto dve veci si treba dávať pozor.
Jahody sú obľúbeným ovocím Slovákov, ktoré sa vyznačuje sladkou chuťou a množstvom zdravotných benefitov. To robí z jahôd ideálnu súčasť každého jedálnička.
Ich história pritom siaha až do staroveku, pestovať sa v Európe začali niekedy v 14. storočí. Najväčšiu popularitu získali v 18. storočí, kedy boli vyšľachtené najznámejšie odrody. Dajú sa pestovať takmer kdekoľvek, kde je dostatok slnka, pričom sa im darí v pôdach bohatých na humus.
Zdravotné benefity
Jahody obsahujú vitamíny C, B a A. Len približne 10 dekagramov jahôd stačí na to, aby bola pokrytá potrebná dávka vitamínu C u dospelého človeka.
„Céčko“ podporuje vstrebávanie železa a zároveň je to antioxidant. Jahody obsahujú tiež kyselinu listovú, ktorá podporuje činnosť mozgu a množstvo minerálov, ako draslík, fosfor, zinok a jód.
A to je len časť z ich zdravotných benefitov. Sú navyše nízko kalorické a obsahujú veľa vlákniny, čo pomáha podporovať zdravé trávenie.
Na čo si dávať pozor?
Ewelina Hallmann, špecialistka na výživu a potravinárske technológie z Inštitútu vied o výžive ľudí Varšavskej univerzity, podľa servera Fakt.pl však upozorňuje pri jahodách na dve veci.
Prvou je, že väčšie množstvo jahôd môže u ľudí alergických na peľ brezy vyvolať skríženú reakciu. Vyplýva to z nového výskumu.
Špecialistka zároveň odporúča kupovať čerstvo natrhané a suché jahody. Treba si totiž dávať pozor na sivú pleseň.
"Sivá pleseň je choroba jahôd, produkuje mykotoxíny (jedny z najsilnejších toxínov, ak sa zjedia, môžu okrem iného podráždiť nervový systém, pozn. red.). Problémom mykotoxínov je, že sa nachádzajú v ovocí, aj keď sú hubové hýfy ešte fyzicky neviditeľné. Preto je potrebné kupovať čerstvo natrhané, hlavne suché jahody. Práve to je indikátor, že sivá pleseň tam nebude,“ cituje server Ewelinu Hallmann.
Foto: ilustračné